Kan Amazons senaste Kindle vÀcka en generation lÀsare?

0 Shares

Den hĂ€r veckan tillkĂ€nnagav Amazon sin senaste e-boklĂ€sare, och Ă€ven om det har funnits gott om Kindle-modeller under det senaste decenniet, var det hĂ€r en första – en Kindle som endast var utformad för barn.

Förutom ett jazzy omslag och tvÄ Ärs garanti, packar Kindle i en massa barnvÀnliga funktioner som syftar till att uppmuntra barn att lÀsa mer.

Kan Amazon lyckas dĂ€r mĂ„nga förĂ€ldrar och lĂ€rare har kĂ€mpat? Och kan den grĂ„ e-blĂ€ckskĂ€rmen i Kindle verkligen konkurrera med den fĂ€rgglada vĂ€rlden av HD-surfplattor – eller till och med vanliga barnböcker?

Vikten av att lÀsa

SÄ hur viktigt Àr att lÀsa? Du behöver inte leta för lÄngt för att hitta mÄnga studier om fördelarna, sÀrskilt för unga sinnen som fortfarande utvecklas.

Enligt forskning frĂ„n den brittiska organisationen The Reading Agency har barn som ofta lĂ€ser böcker vid 10 Ă„rs Ă„lder, och mer Ă€n en gĂ„ng i veckan vid 16 Ă„rs Ă„lder, visat sig ha högre resultat i matematik och större ordförrĂ„d Ă€n de som inte ‘ t. Studien fann ocksĂ„ att lĂ€sning kan hindra barn frĂ„n att kĂ€nna sig ensamma, och att de med lĂ€ssvĂ„righeter har större risk att utveckla psykiska problem senare i livet.

‘Dessa böcker gav Matilda ett hoppfullt och tröstande budskap: Du Ă€r inte ensam’ – Roald Dahl, Matilda

Det har ocksÄ gjorts studier som visar att lÀsning kan förbÀttra empati. Forskare fann att Harry Potter-serien förbÀttrade attityderna till stigmatiserade grupper, inklusive invandrare, flyktingar och HBTQ + -gemenskapen.

Att lÀsa, för fÄ mÀnniskors överraskning, Àr bra för unga sinnen. Det finns dock ett problem. Ju Àldre vi blir, desto mindre gör vi det.

Enligt forskning frĂ„n Scholastic, medan de flesta sex – sjutton Ă„ringar anser sig vara “mĂ„ttligt frekventa” lĂ€sare, finns det en anmĂ€rkningsvĂ€rd avgĂ„ng vid nio Ă„rs Ă„lder. Detta Ă€r den Ă„lder dĂ„ lĂ€sfrekvensen dyker mĂ€rkbart. Medan en typisk 57% av Ă„ttaĂ„ringarna lĂ€ser mellan fem och sju dagar i veckan, gör bara 35% det nĂ€r de nĂ„r nio.

Efter detta Àr det lÀngre nedförsbacke, och lÀsfrekvensen tar sÀllan upp. Det förklarar förmodligen varför 24% av de amerikanska vuxna sÀger att de inte har lÀst en bok under det senaste Äret.

‘Du behöver inte brĂ€nna böcker för att förstöra en kultur. FĂ„ bara folk att sluta lĂ€sa dem. ‘ – Ray Bradbury

Hur kan Amazon hjÀlpa till?

Det kan verka som ett avlÀgset minne nu, men nÀr det först lanserades 1995 var Amazon uppenbarligen bara en bokaffÀr. Faktum Àr att den marknadsförde sig som vÀrldens största bokaffÀr. Nu Àr det naturligtvis ett biljoner dollarimperium med fingrarna i nÀstan alla aspekter av vÄra liv, frÄn dagligvaror till AI-assistenter och vidare.

Det sĂ€ljer fortfarande böcker. Och sĂ„vĂ€l som böcker kommer Amazon gĂ€rna att sĂ€lja dig nĂ„got att lĂ€sa om. Kindle e-boklĂ€sarutbudet, som introducerades 2007, populariserade e-bokformatet, och det slog verkligen tĂ€vlingen. Även om det aldrig har slĂ€ppt de officiella försĂ€ljningssiffrorna, sĂ€ger Amazon att det har sĂ„lt “tiotals miljoner” av de monokroma plattorna, och det visar inga tecken pĂ„ att sakta ner.

Hittills har Amazons Kindle-erbjudanden försummat sin yngre publik (trots sitt utbud av Fire Kids-surfplattor). Denna vecka tillkÀnnagav dock företaget Kindle Kids Edition, som har barnvÀnliga funktioner som Àr avsedda att fÄ barn att lÀsa mer.

Är Kindle Kids Edition svaret?

SÄ vi vet att lÀsning Àr bra för barn av en mÀngd olika skÀl. Och det Àr vettigt att vi vill skapa en kÀnsla av glÀdje och nyfikenhet att lÀsa som förhoppningsvis kommer att vara hos dem till vuxenlivet. Kan Kindle Kids Edition göra det för oss?

Funktionerna som Amazon har stoppat i den smala ramen inkluderar mÄnga som syftar till att uppmuntra barn att lÀsa. En av dessa Àr den dedikerade förÀldra-app, som har varit en del av Fire Kids-surfplattans sortiment under en tid.

Det gör det möjligt för förÀldrar att se exakt vad deras barn lÀser och nÀr. Det finns nÄgot nÄgot orwellskt med tanken pÄ att hÄlla koll pÄ vad ditt barn hÄller pÄ med pÄ en sÄ granulÀr nivÄ, men det Àr avsett att försÀkra förÀldrarna om att deras barn verkligen lÀser sÄ mycket som de hÀvdar, och kan ocksÄ vara en sprÄngbrÀda för diskussioner om vad de lÀser.

Naturligtvis har det sina för- och nackdelar. Som nÄgon som lÀste som barn lÄngt in pÄ natten nÀr jag borde ha sovit, skulle jag ha blivit mullrad pÄ dag ett av appen, om den fanns pÄ den tiden. Men glupska lÀsare kommer alltid att fÄ tid att lÀsa, pÄ nÄgot sÀtt, och det Àr inte svÄrt att se hur appen kan hjÀlpa till att uppmuntra mindre entusiastiska lÀsare.

Sedan finns det utmĂ€rkelser för att nĂ„ vissa lĂ€snivĂ„er. Att svara bra pĂ„ belöningar Ă€r inte bara reserverat för barn – vi reagerar alla mer entusiastiskt nĂ€r vĂ„ra prestationer erkĂ€nns. Den som har provat sprĂ„kappen Duolingo kommer att veta hur övertygande och roligt spelbelöning kan vara.

För Kindle Kids Edition tar dessa form av mÀrken för kategorier som Book Worm och Over Achiever. Medan att ett av dessa mÀrken slÀpps in kanske inte ger barnen endorfinhastigheten av en Fortnite-seger, erkÀnner gamification pÄ detta sÀtt Ätminstone deras prestationer mer Àn en traditionell bok nÄgonsin kunde.

Kindle Kids Edition syftar ocksĂ„ till att göra lĂ€sflöde bĂ€ttre för yngre lĂ€sare. Ett av problemen – och möjligheter – som barn stĂ„r inför nĂ€r de lĂ€ser Ă€r att de ofta snubblar över ett nytt ord. I situationer dĂ€r de lĂ€ser med nĂ„gon annan Ă€r det inget problem. De kan helt enkelt be om en förklaring. PĂ„ egen hand kan dessa nya ord, om de ofta förekommer, bli betydande vĂ€gspĂ€rrar som kraftigt saktar ner barnets lĂ€sning och kĂ€nsla av framsteg.

Med Kindle Kids Edition, tillvalet Word Wise-funktion kan automatiskt servera föreslagna alternativ. Det Ă€r inte perfekt – det finns ett antagande om att barnet kommer att kĂ€nna igen alternativet, och det Ă€r inte klart om uttalet av det okĂ€nda ordet ocksĂ„ kommer att visas. Men det Ă€r bĂ€ttre Ă€n alternativet – att förlita sig pĂ„ lĂ€saren för att nĂ„ en tesaurus eller hoppa online (vilket kan ge en helt annan vĂ€rld av distraktioner).

Kids Kindle Edition kommer ocksÄ med ett Ärs prenumeration pÄ Amazon Free Time, som ger tillgÄng till tusentals böcker. DÀrefter kostar det 2,99 USD per mÄnad. I teorin behöver unga lÀsare med en stark aptit inte gÄ utan nÄgot att lÀsa. LÄt oss inte heller förbise det ödmjuka biblioteket. MÄnga erbjuder nu e-böcker via Overdrive-systemet, vilket ger vem som helst tillgÄng till tusentals titlar gratis. Dessa Àr kompatibla med Kindle.

Handla en skÀrm mot en annan

Den portugisiska författaren Fernardo Pessoa sa en gĂ„ng: “Litteratur Ă€r det trevligaste sĂ€ttet att ignorera livet”. Pessoa avled 1935, sĂ„ fick inte chansen att uppleva dragningen av en oĂ€ndlig slime-spellista pĂ„ YouTube, eller marathoning en PokĂ©mon-sĂ€song pĂ„ Netflix. Hans förlust.

PoÀngen Àr att det finns mÄnga, mÄnga sÀtt för barn att distrahera och underhÄlla sig sjÀlva under 2019, alla passerade genom en algoritm nÄgonstans dÀr ute för att vara sÄ tilltalande som möjligt. Om du nÄgonsin har fallit ner i ett YouTube-hÄl och tappat en timme eller tvÄ kan du berÀtta. Barn Àr inte annorlunda.

Det rĂ€cker inte att berĂ€tta för barn att de mĂ„ste lĂ€sa – de mĂ„ste ocksĂ„ vilja göra det. Kindle Kids Edition kan mycket vĂ€l visa sig vara en stor motivator i detta avseende. Barn Ă€lskar inget mer Ă€n att Ă€ga sina egna enheter, och Ă€ven om en Kindle kanske inte Ă€r lika cool som en iPad eller Nintendo Switch, Ă€r den hĂ€r modellen Ă„tminstone utformad för dem. Till och med nĂ„got sĂ„ litet som de fĂ€rgglada omslagen Ă€r en extra motivator för barn att Ă€ga en.

“Det Ă€r en fantastisk sak att börja livet med ett litet antal riktigt bra böcker som Ă€r dina egna.” – Sir Arthur Conan Doyle

Om det Àr svÄrt att fÄ ett barn att hÀmta en pappersbok, kan det vara mycket viktigt att modernisera processen med en Kindle. Med det genomsnittliga amerikanska barnet som spenderar 3,6 timmar om dagen pÄ en skÀrm, kan det vara ett mer vÀlsmakande förslag Àn att kasta en bok i knÀet nÀr de flyttar dem frÄn en surfplatta eller ett videospel till en Kindle.

Medan lĂ€sning alltid har haft nĂ„got av ett bildproblem för vissa yngre lĂ€sare har kulturfenomen alltid gett det ett lyft genom Ă„ren. Harry Potter-serien av romaner startade en hel rörelse, fortfarande kallad “Harry Potter-effekten”, i förlagsbranschen, som sĂ„g en uppgĂ„ng i antalet barn som valde att lĂ€sa. Med över 500 miljoner av Harry Potter-böckerna som sĂ„lts över hela vĂ€rlden kan man inte förneka den kraft som den hade pĂ„ unga (och Ă€ldre) sinnen.

Medan vi inte kan förvÀnta oss att den ödmjuka Kindle Kids Edition nÄr dessa sorters siffror (sorry Bezos), finns det ingen anledning till varför den kanske inte startar sin egen, mindre revolution för att uppmuntra barn att lÀsa mer.

I slutÀndan kan Kindle Kids Edition hjÀlpa barn att lÀsa om det anvÀnds som ett verktyg snarare Àn en krycka. Det bör inte lutas pÄ som vaktmÀstare pÄ det sÀtt som tabletter har varit, och förÀldrar kommer att behöva ta ett stort ansvar för att uttrycka intresse för vad deras barn lÀser. Detta kommer att innebÀra att mammor och pappor kommer att behöva titta upp frÄn sina egna skÀrmar ocksÄ dÄ och dÄ.

0 Shares