Jungle Cruise är ett välbekant och alltför långt Disney -äventyr – men det är fortfarande roligt

0 Shares

Det har gått 24 år sedan före detta Disney-ordförande och VD Michael Eisner föreslog idén att göra live-actionfilmer baserat på företagets mest populära temaparkritt. Ett kvartssekel och 11 filmer senare – varav fem är en del av studion enormt populära Pirates of the Caribbean -filmserien – och Disneys förkärlek för sådana anpassningar visar inga tecken på att sakta ner.

Den senaste live-action-flickan som baseras på en Disney-temaparkattraktion är Jungle Cruise. Sätter segel för teatrar och på Disney Plus (via Premier Access) den 30 juli, ser fantasyäventyrsfilmen ut att imitera Pirates of the Caribbean framgång snarare än att bli strandad som Tomorrowland från 2015.

För all sin stjärnkraft och nickar till liknande stylade filmer inklusive Romancing the Stone, är Jungle Cruise dock en lättvikts sommarfilm som väljer ett jämnare vatten snarare än den spännande, mer äventyrliga floden forsar.

Under det stora kriget följer Jungle Cruise den brittiska forskaren Doctor Lily Houghton (Emily Blunt) och hennes entusiastiska bror MacGregor (Jack Whitehall) på deras resa för att hitta det mystiska Livets träd.

Att tro att dess kronblad har helande krafter anställer duon cynisk flodbåtkapten Frank Wolff (Dwayne Johnson) för att transportera dem genom Amazonas regnskog för att hitta det legendariska trädet.

Längs vägen måste trion navigera i många hinder, bland annat den obevekliga tyska prinsen Joachim (Jesse Plemons), som söker kronbladen för sina egna egoistiska medel och mytiska hot som djungeln har burit i århundraden.

Jungle Cruises plot låter rudimentärt – och det beror på att det är det. Det är trots allt en familjeorienterad film, så dess historia behöver inte vara invecklad. Från början är det dock lite för lätt att förutsäga Jungle Cruises stora berättelser. Du kan se var handlingen går och när specifika händelser kommer att hända, även om det finns en vridning mitt i förfarandet som vissa tittare kanske inte ser komma.

Den här sidan åt sidan, men du kommer att föregripa alla tomtdetaljer i Jungle Cruise-vilket inte är så som du vill känna inom de första 30 minuterna av någon film.

Ändå rör sig filmens öppningsakt i en lagom takt. En sådan film kunde ha fastnat i installationen, särskilt tidigt med sin karaktär och platsintroduktioner, men den går ganska snabbt.

Alla filmens stora spelare presenteras under de första 15 minuterna och filmen visar vilka roller de kommer att spela i förfarandena. Blunt’s Lily, till exempel, är drivkraften bakom hela äventyret (något som syns inom 30 sekunder efter att publiken träffat henne), medan Plemons ‘prins Joachim borstar av’ bad guy ‘energi i sitt första chansmöte med vår huvudperson.

Med filmens huvudpersoner och lokaliteter (London och Amazonas regnskog) introducerad inom 20 minuter, finns det gott om tid för Jungle Cruise att gräva djupt i sin exotiska plats – om än en grön skärm – och dubbla ner på action och komedi kapris.

Det är synd att filmen kämpar för att behålla denna fart.

Vissa scener, särskilt de som doopas i exponering, tynger filmen, medan andra bara stoppar den av oförklarliga skäl. En särskild sekvens, till exempel, regummerar helt enkelt historien (som sätter upp filmens plot) som Whitehalls MacGregor berättar under de första tre minuterna av filmen. Visst, det kan vara intressant att bevittna händelser från en annan synvinkel, men Jungle Cruise går samma väg som det gjorde tidigare när det inte är nödvändigt att göra det.

Du kan hävda att inkluderingen av dessa scener är Jungle Cruises sätt att hylla dess påverkan, till exempel The African Queen och Indiana Jones.

Prisvärt eftersom det är, är Jungle Cruise 20 till 25 minuter för lång av sin final. Det skulle ha gjort en stramare, potentiellt roligare klocka om körtiden hade skurit ner lite.

Även om det finns problem med Jungle Cruises plot och körtid, kan samma sak inte sägas om några av dess andra element.

För en är dess gjutning topplåda. Johnson och Blunt skapar en karismatisk parning, där duon kompletterar varandra extremt bra. Ja, den använder en etablerad filmtrupp där två individer är försiktiga med varandra men ändå blir närmare när äventyret fortskrider, men Johnson och Blunts naturliga charm och uppenbara verkliga vänskap gör Frank och Lilys samtal (och argument) desto mer underhållande och älskvärd.

Plemons njuter också av sin roll som den arketypiska skurken. The Breaking Bad and Fargo-stjärnan har några av de bästa raderna och scenerna i filmen, särskilt när han interagerar med sina enkelsinnade men lojala underbarn. Det är lite synd att skådespelaren inte utnyttjas oftare under filmen och hans skärmtid med sina andra stora hitters är få och långt mellan.

Produktionsvärdena är också vad vi har förväntat oss från varje Disney-film. Från uppsättningar till dess CGI-element, Jungle Cruise är visuellt imponerande och väger tyngd till filmens största uppsättningar, till exempel floden forsar och filmens klimatstrid, som kommer förpackade med typiskt dumma och slapstick-ögonblick. De kan vara lite långsökta ibland, men eftersom det här är en fantasyfilm behöver du lite av det.

Vad vi tycker

Det finns en anledning till att Jungle Cruise har valts ut som Disneys främsta sommarfilm. Det är en familjevänlig film med en all-star cast, några humoristiska stunder och en stil och atmosfär som gör att du vill boka din egen flodkryssningsresa.

Vissa tittare kan dock tycka att det är en besvikelse bekant klocka. Jungle Cruise känns som en upprepning av äventyrsfilmer som spelas på exotiska platser som vi har sett tidigare och även om detta inte är första (eller sista) gången som Disney kommer att göra en sådan film, är den inte tillräckligt original för att lämna ett bestående intryck .

Jungle Cruise är en tydlig hyllning till en mängd liknande filmer som har kommit tidigare. Det är inte blyg att låna utmärkta ögonblick från Pirates of the Caribbean eller Indiana Jones, till exempel, på fler sätt än ett. Men även om detta inte är en kopia av någon av serierna, fungerar den helt enkelt inte tillräckligt hårt för att vara en egen grej och är för nöjd för att replikera genrens största hits utan att lägga till sin egen smak.

I slutändan kommer Jungle Cruise att locka (och troligen snälla) filmfans till att ge den en chans, men i slutändan är det en förväntat säker Disney -film som saknar unikhet.

Jungle Cruise kan ses på teatrar och Disney Plus Premier Access från och med fredagen den 30 juli.

0 Shares