Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Joplin

Joplin är idén till en solo-utvecklare vid namn Laurent Cozic, som släppte den första versionen av appen 2017. Han gjorde den öppen källkod, så att andra utvecklare kunde bidra med sin expertis för att lägga till fler funktioner till anteckningsappen.

Cozic släppte en mobilversion (Android) av Joplin i juli 2017 och en stationär version några månader efter. 2021 lanserade han Joplin Cloud, en betaltjänst som låter användare av anteckningsappen synkronisera eller dela anteckningar med varandra.

Många anser Joplin som en utmärkt anteckningsapp, så vi bestämde oss för att se själva om appen förtjänar de komplimanger den får.

Joplin: Planer och prissättning

Som vi har nämnt är den huvudsakliga Joplin-appen free att använda. Men du måste betala för Joplin Cloud tjänst för att möjliggöra anteckningssynkronisering och delning, kundsupport och för att komma åt appen via ett webbaserat gränssnitt. Du kan välja en av tre planer; Grundläggande, Proffsoch Lag.

Grundplanen kostar €1,99 per månad, Pro kostar €5,99 per månad, och Teams kostar €7,99 per användare och månad (för minst 2 användare), eller i motsvarande lokal valuta. Du får en betydande rabatt om du betalar för 12 månader i en sträcka.

Du kan dra nytta av 14-dagarna free provperiod för att testa Joplin Cloud-tjänsten innan du fattar ditt slutgiltiga beslut. Vi rekommenderar alla användare att göra detta eftersom plattformen inte erbjuder återbetalningar till kunder.

Joplin: Funktioner

Att använda Joplin för free, måste du ladda ner appen på din stationära eller mobiltelefon. Du kan ladda ner skrivbordsapppaketet för operativsystemen Windows, macOS eller Linux direkt från den officiella webbplatsen. På samma sätt kan du ladda ner mobilapparna från Google Play Store (Android) eller Apple App Store (iOS).

Annars kan du komma åt Joplin via ett webbaserat gränssnitt om du använder Joplin Cloud. Den webbaserade versionen har ett liknande gränssnitt som desktop- eller mobilappen.

Kärnan i Joplin är den digitala anteckningsboken, som är besläktad med en pappersbok, men med virtuella obegränsade funktioner. Du kan skapa en ny anteckningsbok när som helst och skriva innehåll i den. För att göra detta, kontrollera det övre vänstra hörnet av instrumentpanelen för “+”-knappen och klicka på den.

Genom att klicka på den knappen kommer du till Note Editor där du kan skriva dina anteckningar. Denna editor låter dig formatera text på olika sätt. Du kan till exempel djärv eller kursivera text. Du kan också skapa hyperlänkar för att länka text till webbadresser. På samma sätt kan du skapa punktlistor eller numrerade listor.

En bra sak med Joplins anteckningsredigerare är att du kan bifoga multimedia (bilder och videor), som kan förmedla mycket information.

När du är klar med att skriva i anteckningsredigeraren kan du spara din anteckningsbok i Joplin-appen med din enhetslagring. Om du använder Joplin Cloud kan du dela dina anteckningsböcker med andra Joplin-användare för att se eller redigera dem.

Likaså kan Joplin Cloud-användare synkronisera deras anteckningar till deras konto och få tillgång till dem på vilken enhet som helst med deras inloggningsuppgifter. Det finns ingen gräns för antalet enheter du kan synkronisera, men lagringsutrymmet är begränsat till 10 GB på den högsta planen.

Joplin: Gränssnitt och användning

Vi stötte inte på några större utmaningar när vi använde Joplin. Appen har ett ganska snyggt gränssnitt som gör det enkelt att navigera. Dess kompatibilitet är förstklassig, eftersom du kan komma åt Joplin via ett webbaserat gränssnitt eller inbyggda appar på de mest populära operativsystemen för stationära och mobila enheter.

Joplin: Support

En av de stora nackdelarna med Joplin-appen är att du inte kan kontakta några direkta supportrepresentanter för lösningar på problem som du stöter på med appen. Men i stället för detta finns ett officiellt supportforum där användare ofta utbyter svar på varandras förfrågningar. På samma sätt kan du använda Discord-chattservern eller inofficiella Subreddit för att söka hjälp eller tillhandahålla den där du kan.

Joplin: Tävlingen

Populära alternativ till Joplin inkluderar Evernote, Quip och Obsidian. Evernote är den primära konkurrenten, så att Joplin tillhandahåller ett verktyg som låter dig importera dina anteckningar från den.

Evernote har fler funktioner än Joplin, men är betydligt dyrare. Å andra sidan ger Joplin många användbara funktioner för freeså vi tror att det är det bättre valet.

Joplin: Slutlig dom

Om du vill ha en free, användarvänlig app som hjälper dig att föra anteckningar effektivt, välj sedan Joplin. Den omfattande funktionsuppsättningen den erbjuder free är värdefullt, och de extra betalda funktionerna gör det mer värt besväret.

Den största nackdelen vi observerade med appen är dess begränsade kundsupport.

Vi har presenterat de bästa anteckningsapparna för Android.