Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Japan och USA deltar i Quantum Race mot Kina

Varför ditt företag bör bry sig om Quantum Computing

Det är OK om du läser det här och tänker: “Jag har hört talas om kvantdatorer, IBM och Google pratar alltid om det – men är det VERKLIGEN ett hot mot mig SMB:s cybersäkerhet?”

Det är en giltig fråga, och det korta svaret är: nej, du är bra! Det långa svaret är: du bör vara mycket, mycket orolig om du vill driva ditt företag längre än de närmaste åren.

Här är kvantberäkning förklarad i mycket enkla termer: klassiska datorer använder matematik för att köra (1:or och 0:or). Se dem som en komplex miniräknare.

Kvantdatorer använder fysik. Tänk på dem som Schrödingers katt.

Mer detaljerat: Kvantdatorer använder partiklar och kvantbitar (qubits) gör att dessa partiklar kan existera i mer än ett tillstånd (som 1:or och 0:or) samtidigt.

Fördelen med detta är att qubits kan lagra enorma mängder data och göra vansinnigt komplexa beräkningar på den bråkdel av tiden en klassisk dator tar.

Och genom att köra rätt algoritm (för den intresserade är det Peter Shors algoritm), kan en tillräckligt stark och stabil kvantdator bokstavligen bryta vilken krypteringsmetod vi har för närvarande. Som ett exempel kan det bryta RSA-2048: något som skulle ta klassiska datorer bokstavligen miljontals år att gå sönder.

Just nu är kvantdatorer alldeles för bullriga, och bruset ändrar qubitens tillstånd, vilket betyder att det ändrar hur qubiten reagerar och påverkar maskinens totala stabilitet.

Men som US National Institute of Standards and Technology redan har varnat både offentliga och privata organ, stjäl och lagrar cyberbrottslingar medvetet data och väntar på den dag då de kan få tag på en av dessa kvantskönheter (om du har t Google bild sökte efter kvantdatorer, gör det – de är fantastiska).

Tills dess finns det mycket du kan göra för att skydda ditt företag från att investera i VPN för att se till att anställda använder lösenordshanterare på det vanliga.