Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Jämförelse av Socket-A Chipset – april 2001

Det finns inga argument för att AMD kan tillskriva sin senaste framgång på x86-marknaden till Athlon; och mycket om inte all framgång är mycket välförtjänt eftersom Athlon trots allt är en extremt attraktiv lösning. Med hög prestanda till en mycket låg kostnad, samt en kärna som är tillräckligt flexibel för att möta behoven hos AMD:s hela processorlinje utan att verkligen offra prestanda, är Athlon utan tvekan processorn för majoriteten av PC-köparna idag. Tyvärr har AMDs charm sin mörka sida, och det är en som vi har känt till ett bra tag: dåligt styrkretsstöd. En styrka som Intel fortfarande har för dem är att deras processorer i allmänhet stöds först och främst av Intel-kretsuppsättningar. Det finns tredjepartskretsuppsättningar som ofta fyller luckorna efter Intel-lösningarna, men för det mesta körs Intel-processorer på Intel-kretsuppsättningar. Och ingen vet mer om att producera en plattform som kan köra Intel-processorer på sina bästa prestandanivåer förutom Intel själva. Detta har bevisats otaliga gånger när du jämför prestanda hos Intel-kretsuppsättningar med deras motsvarigheter från tredje part (i820 utesluten av uppenbara skäl).

Även om Athlon för närvarande har en hel del stöd från tredjepartsleverantörer, såväl som en lågproduktionskretsuppsättning från AMD själva, är processorn inte välsignad på samma sätt som dess Intel-motsvarigheter råkar vara. AMD har otaliga gånger sagt att de inte vill komma in i chipsetbranschen, men om de vill fortsätta på den väg de har varit på de senaste 2 åren måste de så småningom göra det.

För närvarande råkar gräddan av skörden när det kommer till Athlon-chipset vara de som tillverkas av VIA, den mest populära är KT133 och på senare tid KT133A-lösningarna. Om du kommer ihåg tillbaka till våra jämförelser mellan AMD 750 och KX133 från början av 2000, kunde KX133 med PC133 SDRAM ofta knappt överträffa AMD 750-kretsuppsättningen med vanliga PC100 SDRAM när det gäller verkliga prestanda. Det behöver inte sägas att det inte alltid är den snabbaste plattformen som vinner; det är den som är mer allmänt tillgänglig och bättre marknadsförd. Med AMD:s mentalitet att inte komma in på chipsetmarknaden dog 750 så småningom och ersattes av VIAs lösning.

Från den tidpunkten till nu och realistiskt sett, förmodligen fram till några veckor till, är VIA fortfarande det enda spelet i stan. AMD har återigen slagit in på chipsetmarknaden med sitt 760-chipset, men det kommer att finnas kvar så länge det behöver vara innan det ersätts av en mer allmänt tillgänglig och billigare VIA-lösning. Anledningen till att vi nämner att VIA kanske inte fortsätter att vara det enda spelet i stan är på grund av ALis nyligen intåg på marknaden för Athlon-chipset, MAGiK1. Men som VIA har lärt sig under de senaste två åren, och som ALi nu ser för första gången, är det inte så lätt att göra ett chipset konkurrenskraftigt till VIA som det var under Socket-7-dagarna.

Eftersom Athlon råkar vara en mycket populär plattform just nu, skulle det bara vara meningsfullt att jämföra de styrkretsuppsättningar som finns tillgängliga för närvarande, efter att de har mognat en del sedan introduktionen, och se om det finns någon omvärdering som är nödvändig när det gäller rekommendationerna vi har gett dig.

VIA har förlorat fördelen att vara den enda ute med en mogen styrkrets eftersom AMD 760 har varit tillgänglig nu i minst ett par månader och har varit i händerna på moderkortstillverkarna mycket längre, och MAGiK1 från ALi är har också passerat barnsjukdomen. Något annat har dock hänt, som har gjort det nu till den perfekta tiden att besöka denna jämförelse av de tre stora Athlon-kretsuppsättningarna som för närvarande finns tillgängliga.