Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Jämförelse av Linux-grafikkort – oktober 2000

Introduktion

Med den senaste omgången av distributioner,
XFree86 4.0.1 har äntligen blivit standard X-server för Linux, upp 3.3.x-serien som dominerade ganska länge. Med 4.0.1 kommer många betydande förbättringar som en helt omskriven XAA (X Acceleration Architecture) för 2D-acceleration, Xinerama (kontinuerligt stöd för flera bildskärmar) och DRI (Direct Rendering Infrastructure – hårdvaruaccelererad OpenGL). Slutligen har Linux-användare en extremt snabb, free X-server som kan konkurrera med kommersiella erbjudanden som t.ex Xi grafikAccelererat-X.

Hårdvarutillverkare har noterat både den senaste tidens ökning av Linux-popularitet och förnyelsen av XFree86. I det inte alltför avlägset förflutna ansågs tillverkarsupport vara bra om drivrutinsspecifikationer fanns tillgängliga för att skriva drivrutiner. Nu har flera leverantörsstödda XFree86 4.0.x-drivrutiner släppts eller är under utveckling av tillverkare som NVIDIA, Matrox,
3dfxoch ATI. Det finns andra, men det är dessa tillverkare vi kommer att fokusera på för den här artikeln.

Att döma av svaret på den senaste artikeln är den främsta frågan i Linux-användares sinnen “Hur får jag mitt kort att fungera med XFree86 4.0.1 och drar fördel av sådana funktioner som 3D-acceleration?” Därför kommer den här artikeln inte bara att täcka prestandainformation, utan också inställningar. Alla som har ett av dessa kort bör kunna ha ett korrekt konfigurerat XFree86-system efter att ha läst den här artikeln.