Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Jämförelse av budgetvideokort – november 2000

Det brukade vara så att om man ville ha ett prisvärt grafikkort, vare sig det var för en uppgradering eller för användning i ett billigare system, skulle man behöva köpa ett grafikkort baserat på en tidigare generations chip. Till exempel, istället för att betala ut $250 eller mer för en GeForce 256 förra året, bestämde sig ett stort antal systembyggare och uppgraderare helt enkelt för att välja ett grafikkort baserat på NVIDIAs tidigare produkt: TNT2. Detsamma har gällt med andra företags erbjudanden: många hoppade över ATI Rage Furry MAXX för att gå med en Rage128 Pro eller avstod från att köpa en 3dfx Voodoo3 3000 bara för att välja en lägre kostnad Voodoo2.

Det har varit så som grafikkortsindustrin har fungerat under en tid. Istället för att designa en ny produkt riktad till den kostnadsmedvetna marknaden har många tillverkare drivit äldre, vanligtvis billigare och mindre önskvärda produkter till budgetkonsumenten. Konsumenten på en budget har historiskt blivit knuffad, svepts åt sidan och missbrukats något av bristen på spetsteknologi tillgänglig till ett rimligt pris. Företag har fokuserat på att producera större, bättre och snabbare kort, en filosofi som har resulterat i de $400 och pluskort vi ser idag.

Sanningen är att för varje prestationsfreak där ute som inte har någon monetär gräns när det gäller att få det bästa, finns det cirka 23 personer som vill spendera mindre än $300. Dessa siffror kommer inte ur tomma intet: en nyligen genomförd AnandTech-undersökning visade att medan 511 personer var villiga att betala $400 och uppåt för ett grafikkort, var 12 532 personer ute efter att spendera upp till $400. Samma undersökning visar att 91 % av de tillfrågade anser att grafikkortspriserna blir alltför höga.

Nåväl, tack och lov har grafikkretstillverkare äntligen insett att en stor del av marknaden är outnyttjad. Med hype över gamla produkter som dör med lanseringen av nya och dyrare, insåg tillverkarna att produktionen av ett högpresterande “budget”-chip kunde resultera i en enorm försäljning. Därmed föddes idén om det förlamade grafikkortet.