Jämförelse Amazon Echo vs HomePod mini, vilken ska man köpa?

0 Shares

När det gäller att köpa HomePod mini med en av Amazons smarta högtalare är det lätt att ryckas med av det fysiska utseendet och tro att Amazon Echo Dot skulle vara rivalen att välja. Misstag, det är inte den sanna konkurrenten till Apples smarta minihögtalare. Dess främsta utmanare är ingen mindre än 4:e generationens Amazon Echo.

Till att börja med har fjärde generationens Amazon Echo samma pris på 99 euro. Även om Amazon-produkten har saftiga rabatter då och då och kan hittas för 20 euro mindre. Men ser man på den första PVP:en är de rivaler. Även för förmåner är de mer lika. Så med att veta allt detta, låt oss göra en snabb genomgång av höjdpunkterna i båda.

HomePod mini, funktioner

 • Mått: 84,3 x 97,9 mm
 • Vikt: 345 gr
 • Färger: vit, rymdgrå, blå, gul, orange
 • Anslutning: WiFi, Bluetooth 5.0, tråd och AirPlay-stöd plus ultrabredbandschip för enheter i närheten
 • USB C-anslutning (20W strömadapter ingår i kartongen)
 • Kontroll: övre pekpanel
 • Siri integration
 • Meddelanden och information: visuella varningar via den övre LED-panelen

Amazon Echo 4 Gen, funktioner

 • Mått: 144 x 133 mm
 • Vikt: 970 gr
 • Färger: antracit, vit, grå
 • Anslutning: WiFi, Bluetooth och integrerat Zigbee kontrollcenter
 • Anslutningar: ström och 3,5 mm ljud in/ut
 • Kontroll: fyra fysiska knappar på toppen
 • Integration med Alexa
 • Aviseringar och information via färg LED-ring

Om man jämför båda modellerna och sparar frågan om dimensioner och vikt, är de i grunden väldigt lika och på komponentnivå nästan lika bra. Båda strävar åtminstone efter att tillfredsställa en mer krävande publik.

Att komma överens om vissa egenskaper innebär naturligtvis inte att båda fungerar likadant. Till exempel erbjuder båda högtalarna Bluetooth-anslutning, men endast Amazon-högtalaren kan paras ihop med andra Blåtand enheter för att skicka ljud till varandra trådlöst.

Vi kommer dock att prata om dessa detaljer senare. Nu bara för att kommentera detaljer relaterade till den fysiska delen och här för att säga att konstruktionskvaliteten på båda modellerna är på en mycket bra nivå. HomePod mini känns något mer robust, men under dessa månaders användning inga problem med dem.

HomePod mini och Amazon Echo 4 Ge: musikkvalitet

En smart högtalare kan begäras för många saker, men en av dem är att den spelar musik, poddar och även vissa filmer om du ansluter till en Apple TV eller Fire TV.

I denna mening erbjuder Apple-modellen ett plus när det gäller ljudkvalitet. Du måste vara mycket uppmärksam på skillnaderna beroende på vilken typ av musik, men HomePod mini har ett väldigt balanserat ljud och det är förvånande för storleken på själva enheten.

Det betyder inte att Amazon Echo 4 Gen låter dåligt, men det är sant att trots dess utjämningsalternativ kan representationen av vissa frekvenser och vissa högre volymer generera lite distorsion i jämförelse.

Naturligtvis, om något skiljer dem åt, till den grad att du väljer ett alternativ före det andra. är föremål för musiktjänster som stöds:

 • HomePod mini, Apples förslag, är fortfarande kvar begränsad till användningen av Apple Music . Det är sant att man från en iPhone, iPad eller Mac kan skicka innehåll som spelas i andra applikationer tack vare AirPlay-tekniken, men man tappar det där oberoendet som antas vara en smart högtalare. Och ankomsten av andra tjänster har ännu inte inträffat. Så detta är det enda som finns idag
 • För sin del, Amazons alternativ är det mest kompletta genom att tillåta användning av plattformar som Spotify, Amazon Music och även Apple Music, bland annat. Och allt detta genom att länka dessa tjänster genom motsvarande färdigheter som undviker beroende av en annan enhet. När högtalaren är ansluten till strömmen och internet fungerar den oberoende

Utöver de tjänster som stöds, till denna ekvation måste vi också lägga till att Apple Music inte erbjuder en free version medan Spotify och Amazon Music gör det. Där kommer man förstås inte att kunna välja låt eller så får man stå ut med annonserna, men för den som spelar musik då och då kan det vara mer intressant på grund av de besparingar det innebär.

Siri vs Alexa, upplevelsen med dina assistenter

Förutom att spela musik vill vi även ha en smart högtalare för att fråga dig om annat. Tack vare att dessa inkluderar en röstassistent kan du använda interaktioner så varierande som att fråga om vädret nästa dag, svara på olika frågor eller styra hemautomatiken.

De mini HomePod satsar Apple Siri och hans egen HomeKit-plattform. Genom denna kombination kan alla typer av åtgärder utföras, allt från att ställa in en timer eller alarm till att skapa påminnelser, svara på frågor eller styra enheter kopplade till rösten, bland många fler saker.

I fallet av 4 Gen Amazon Echo eller någon annan enhet kompatibel med Alexa, praktiskt taget samma. De två stora skillnaderna är att genom att använda de färdigheter som är tillgängliga för Amazon-plattformen är antalet interaktioner och kompatibla enheter riktigt brett.

Trots allt är det viktigaste att betona att användarupplevelsen med Alexa är mer naturlig och givande. Hans förståelse för naturliga uttryck är större, medan Siri ibland fastnar eller om du idag säger A och han svarar, så upprepar du imorgon A igen och han kommer att säga att han inte vet vad han ska göra. Det gör vem som helst desperat, så att använda rösten är assistenten till Echo 4 Gen mycket bättre. Det finns ingen färg och Alexa är den klara vinnaren i detta av röstassistenterna.

Fördelen med Siri och HomeKit är integrationen med Apples produkter och den förmodade integriteten som företaget satsar på. Detta är något som när man använder videosäkerhetskameror eller smarta lås kan tippa vågen åt ena eller andra sidan. Och det är inte för att Amazon inte tar hand om det, utan att vara en mer öppen plattform är det möjligt att det finns fler risker om vi inte litar på rätt utvecklare och produkter.

Vilken smart högtalare man ska köpa

Vid det här laget är det inte riktigt lätt att välja vilken högtalare man ska köpa. Om jag var tvungen att göra det, satsa på det ena eller det andra, det är jag tydlig med min vinnare skulle vara Amazon Echo of 4 Gen.

Ja, som produkt och som användarupplevelse tycker jag att det är mycket mer tillfredsställande. Ibland är Siri omöjlig att be om något och att svara rätt första gången. Alexa å sin sida kan få det rätt även genom att ge det samma ordning på väldigt olika sätt.

Den enda anledningen till att HomePod mini verkar mer attraktivt för mig är på grund av integrationen i händelse av att ha andra Apple-enheter. Där och om du använder Apple Music som en strömmande musiktjänst ser jag vettigt och i ljudkvalitet är det sant att det är överlägset . Inte mycket, men du kan säga att det låter bättre.

Så nu vet du, Amazon Echo är ett säkert kort på problem med smarta högtalare. Dessutom gör reapriserna som Amazon lanserar med anledning av Black Friday eller andra speciella dagar dem ännu mer attraktiva. Men om HomePod mini fångar din uppmärksamhet för något speciellt, då om du kan dra fördel av och ha båda. Att leva med två röstassistenter är förstås inte lätt alls om du inte organiserar dig väl när du konfigurerar enheter och rutiner.

0 Shares