Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Jakten på mer processorkraft, del tre: "Flera kärnor av Intel och AMD jämfört"

Introduktion

Pentium-D dual core Pentium 4 och Opteron 875 dual core lanseras. I slutet av 2007 kommer en fyrkärnig Whitefield-processor att lanseras av Intel, och en fyrkärnig “K9” från AMD kommer att stå emot Whitefield. Tåget med flera kärnor har tagit fart och är ostoppbart. Men vilka blir utmaningarna framöver? Vilka är de arkitektoniska fördelarna med de nuvarande kärnorna? Vad kommer att skilja de olika arkitekturerna åt? Läs vidare i den här tredje delen av The Quest for More Processing Power-serien.

Om du missade det, i vår första artikel, förklarade vi att dynamisk kraft, strömläckage, minnesväggen och trådfördröjningen har tvingat CPU-designers att ompröva metoderna som de använder för att uppnå högre prestanda-CPU:er.

I del 2 förklarade Tim Sweeney, den ledande utvecklaren bakom Unreal 3-motorn, utmaningarna med flertrådsutveckling av nästa generations spel.

Framtiden med flera kärnor…

Under de senaste 15 åren har arkitektoniska förbättringar sett till att Pentium 4 utfärdar och tar bort ungefär 6 gånger fler heltalsinstruktioner varje klockcykel än vad en Intel 486 kunde i genomsnitt. Samtidigt skulle formstorleken ha varit 15 gånger större om det inte fanns några framsteg inom kiselprocessteknik, och även de aggressiva framstegen kunde inte undvika det faktum att Pentium 4 behöver nästan 20 gånger så mycket kraft.

Klockhastigheten ökade från 33 MHz till 3800 MHz, så det är tydligt att klockhastigheten, att inte extrahera mer ILP (Instruction Level Parallelism), har varit den främsta anledningen till att en Pentium 4 presterar så mycket bättre än en i486.

Nästa generation processorer kommer dock att baseras på en helt annan filosofi. Xeon MP Version 2007, alias Whitefield, kommer att ha 4 kärnor och köras i hastigheter runt 2,6 GHz. Vid den hastigheten finns det rapporter om att den skulle förbruka mindre än 90 Watt. Intel kommer att använda sin Pm “know-how” för att hålla energiförlusten så låg. Varje kärna är egentligen inte en Pm, men det är klart att pipelinen kommer att vara kortare än Willamettes, den första implementeringen av Pentium 4:s Netburst-arkitektur.

AMD:s K9 verkar vara en lite annorlunda best. Andreas Stiller från C’t rapporterade att detta Quad-core CPU-monster skulle ha en TDP på ​​140 Watt och köras på cirka 3 GHz.

Så det verkar som att klockhastigheten inte längre kommer att driva prestanda, men högre IPC och fler kärnor kommer att göra det.