Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Jag skriver alltid rubriken sist…

Så, jag brukade göra detta hela tiden under de “tidiga dagarna” av AnandTech. Många av er kommer ihåg det gamla avsnittet “Site News” som innehöll allt från insiderinformation om branschen till filmrekommendationer. Jag fick blandade svar från mina gamla, mer personliga inlägg; några av er gillade dem och tyckte om dem, medan andra ansåg att de inte hade något att göra på webbplatsen.

Livet blev livligare, sajten har vuxit enormt liksom antalet beröm och klagomål för uppdateringarna – så jag hamnade i en situation som jag hamnade i varje gång jag skriver något, för att göra alla nöjda 🙂

Idén om en webblogg dök upp för några månader sedan vid ett internt möte och jag gillade idén, men jag skulle inte engagera mig för den förrän jag kände att alla nya redaktörer som jag hade arbetat för att få in var redo. Den tiden har kommit och idag, kvällen för lanseringen av AMD:s Athlon 64 – ger jag er min första blogguppdatering.

Bloggsektionen har målmedvetet hållits borta från förstasidan, så om du inte vill läsa dem behöver du inte besväras av dem. Länken kommer att finnas kvar på den vänstra navigeringen och jag planerar att göra inlägg till dem regelbundet och ge dig allt från små godbitar av information från branschen till en snabb anteckning innan jag ger mig ut för att se en film. Håller med, håller inte med, älskar dem eller hatar dem, de är här för att jag har fått tillräckligt med förfrågningar om dem och för att jag alltid tyckt om att dela mer med er alla. Alltför ofta talar författare ner till sin publik, men med er alla vill jag göra det klart att vi alla är på samma nivå – bara ett gäng folk som pratar handlar online.

Med allt detta sagt, låt oss komma till dagens ämne – AMD:s Athlon 64. Jag hoppas att du vid det här laget har läst min recension och intressant nog har jag sett blandade svar på AMD:s lansering. Medan Athlon XP var en överväldigande positiv lansering för AMD, är Athlon 64 och Athlon 64 FX mer av en blandad väska. Även om jag tycker att Athlon 64 definitivt är en lovande lösning, är jag mer försiktig med att rekommendera FX. Problemen jag har med Athlon 64 FX är främst relaterade till AMD:s insistans att chippet är ett “entusiastchip” medan väldigt få “entusiaster” skulle vara alltför glada över att slänga sina 512MB – 1GB DDR400 för att uppgradera till AMD:s “entusiast”-processor . Intressant nog kan AMD ha lagt lite mer entusiastkänsla i Athlon FX än vad som är uppenbart vid första anblicken.

Det verkar som om Athlon 64 skickas med sin multiplikator låst (hur svårt/möjligt det är att låsa upp får vi vänta och se), medan Athlon 64 FX levereras med en olåst multiplikator. Denna olåsta multiplikator är faktiskt den första begäran jag fick när jag skrev om Pentium 4 Extreme Edition, så det är intressant att AMD faktiskt skulle ha förutseende att inkludera en sådan funktion utan att först ha blivit tillfrågad – AMD kanske inte har tappat kontakten med communityn trots allt.

För närvarande betyder en olåst Athlon 64 FX-multiplikator inte så mycket eftersom chipsen vi har inte överklockar så bra, men saker och ting kan förändras under de kommande veckorna när processförbättringar börjar sippra ner. Socket-940-moderkort kommer att börja levereras med stöd för multiplikatorjustering inom en mycket nära framtid, så håll utkik för att se om FX blir ett riktigt entusiastchip.

Det finns mycket mer att prata om, men jag lämnar det här nu. Jag hoppas att ni alla njuter av det här avsnittet, om inte, är jag säker på att vi har mycket mer intressanta sidor att läsa 🙂

Ta hand om dig,
Anand

(ja jag skriver fortfarande under allt sånt)