Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Jag hoppas att du gillar AI eftersom det kommer att vara kärnan i Windows 12

Varje nyhet som åtminstone är relaterad till teknik talar om AI. Efter att ChatGPT överraskade alla 2022 började Microsoft driva på AI som om det inte finns någon morgondag. Nu pratas det om att Copilot, Microsofts AI, ska ersätta Start-knappen i Windows 12.

Är du redo för AI?

Windows 12 ai copilot artificiell intelligens

Jag är ingen early adopter. Jag är inte en sen adoptant heller. Jag väntar alltid på den andra vågen. Det betyder att jag har provat ChatGPT och några andra AI-verktyg där ute. Jag gjorde det av nyfikenhet och för att jag vill hitta saker som hjälper mig att bli mer produktiv.

Skrapa det: Jag vill ha saker som hjälper mig att göra samma saker på kortare tid. jag gillar min free tid, och jag vill använda den till aktiviteter jag gillar mer än jobb. Detta är en av anledningarna till att jag startade ett nyhetsbrev med praktiska datortips trots allt.

Men det här inlägget handlar inte om det. Det handlar om AI:s nuvarande tillstånd.

Jag vill inte prata om konsekvenserna av att AI tar över våra liv. Jag skulle bara få tillbaka idéer från någon annan. Min enda rädsla är att inte sluta som människorna i Wall-E, om du kommer ihåg den där söta lilla roboten. Jag är inte rädd för Skynet heller, inte för att det inte är möjligt, utan för att fruktan för något som kan hända för att du sett en film är bara ett slöseri med tid och energi.

Tillbaka till där AI är idag.

Mina resultat med AI var mediokra för det mesta, eller rent av idiotiska vid vissa tillfällen, men jag fick också minnesvärda resultat, som när jag bad ChatGPT att konvertera en bit jQuery-kod till JavaScript. Felfri konvertering var vad jag fick på bara några sekunder. Jag blev helt förvånad.

Det visade mig att AI:er ibland kan vara till hjälp som assistenter om du inte litar på att de får saker rätt hela tiden. Du måste alltid kontrollera deras resultat, utvärdera och korrigera. Och jag hatar att göra det eftersom det slösar bort tid och inte är en anmärkningsvärt intressant sak att göra.

Saken är den nuvarande AI:er är långt ifrån intelligenta. De är bara algoritmer som analyserar gigantiska mängder data och skapar kopplingar mellan saker, utan att förstå vad dessa saker är. Inte ens människorna som arbetar med dem verkar känna till den fulla kapaciteten hos det de har byggt. Det är inte jag som säger det förresten.

Kommer AI att bli bättre? Förmodligen ja, men också kanske inte, sedan folk har börjat trycka tillbaka. Det är svårt att förutse framtiden, du vet. Kanske kommer AI att regleras så att den blir värdelös. Jag skulle verkligen vilja se några hinder för vilken data som matas till AI-system.

Jag tror att artister har (för det mesta) rätt: om AI tränas på deras foton, bilder, musik och vad de än producerar, kommer resultatet då inte från träningsdatan? Samtidigt läser kreatörer, ser, hör andras arbete och hämtar inspiration från andra håll också. Borde de inte kreditera mänskligheten som ett hål för sina verk?

Det är svårt att avgöra vad som är rätt och inte i det här fallet. Men vi måste också skydda människor i allmänhet. 8 miljarder värdelösa människor låter inte som ett lyckligt slut för mig. Det kanske bara är The End. Men jag avviker en gång till.

Vad jag med säkerhet vet är att jag inte är bekväm med att ge AI tillgång till mina e-postmeddelanden, dokument och bilder. Jag pratar bara om mina personliga saker. Företaget jag jobbar på måste förr, snarare än senare, bestämma om AI ska få tillgång till allt vi producerar på kontoret. Eftersom AI kommer till Microsoft 365 måste beslutet fattas snart.

Tänk om de flesta företag bestämmer sig för att de inte vill tillåta AI-åtkomst till e-postmeddelanden, dokument, projektfiler och allt det behöver för att kunna erbjuda tillförlitliga svar?

Microsoft behöver kanske inte fråga konsumenterna, men att övertyga företag att lägga AI i växel är en helt annan sak.

personlig ai-assistentpersonlig ai-assistent

Kanske Microsoft vet något, som Satya Nadella sa nyligen offentligt att AI Copilot kommer att vara “som Start-knappen” i Windows. Han specificerade inte vilken version av Windows, så många publikationer tog på sig att proklamera att i Windows 12 kommer Start-knappen att ersättas av AI Copilot.

Detta är vad jag trodde efter att ha läst titlarna, men vid noggrann granskning verkar det inte vara fallet. Så, Start-knappen är här för att stanna, åtminstone för nästa generation av Windows.

Som någon som fortfarande minns lanseringen av Windows 95, versionen som introducerade oss för Start-knappen, och därefter Start-menyn, vill jag verkligen inte se den försvinna.

Det fanns bara en version ända sedan som inte hade en startmeny, och det var Windows 8. Och vi vet alla hur framgångsrikt det blev.

Förhoppningsvis har Microsoft lärt sig sin läxa. Jag vill verkligen tro det. Jag älskar min startknapp och hur jag snabbt kan söka efter saker på min dator. Jag vill inte att det ska ersättas av en långsam AI som också kan ge mig fel resultat, en som inte kan gissa mina avsikter.

Med tanke på Microsofts historia av att skicka impopulära Windows-utgåvor med jämna antal kan jag inte säga att jag inte fördjupar mig i tanken på att byta till ett annat operativsystem på lång sikt. Nej, inte Mac OS. Det är inte för mig.

Jag kanske ger Linux en ny chans. Jag har inga stora förhoppningar om att jag ska kunna få det att fungera för mig. Linux kan vara bra för servermiljön, men det ger en fruktansvärd skrivbordsupplevelse.

Men det är inte ens det största problemet, som jag fick reda på för några år sedan när jag gav den en snurr i några månader. Program- och drivrutinssupport är ett stort problem. Och det kommer inte att lösas om Linux-användningssiffrorna för skrivbordet inte går upp. Jag vill inte ens hoppas att det kommer att hända.

Vad har jag kvar? Jag vill inte vara killen som hänger på Windows 10långt innan det slutar stödjas aktivt.

Det kan fungera i några år, men ny hårdvara kommer att kräva drivrutiner, och de kommer inte alltid att fungera med gamla Windows-versioner. Jag slutar här för det här håller på att förvandlas till ett hopplöst gnäll.

Jag tror att vi närmar oss ett vägskäl med Windows, och vi kanske inte gillar våra alternativ.

Jag är nyfiken på dina tankar, så tveka inte att lämna en kommentar.