Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Jag älskar dessa färdplaner

Jag pratade med någon på AVS Party på CEDIA om Media Center och ämnet prestation kom upp. Du kanske har hört att Microsoft kommer att introducera nya Media Center Extenders med möjligheten att strömma DivX/XviD-innehåll (ahem ge oss x264-stöd också) från din Media Center PC. Jättebra eller hur? Problemet är att dessa förlängare ofta gör ett dåligt jobb med att replikera Media Center-upplevelsen, de är inte lika lyhörda som din $2K MCE PC och i slutändan ger den inte en bra användarupplevelse.

Jag lekte med Xross Bar-gränssnittet på några av Sonys mottagare på mässan och även om det såg bra ut var animationerna löjligt hackiga och långsamma. Jag vill ha omedelbar respons när jag väljer ett objekt och jag vill ha smidiga animationer; vi kan köra spel som Gears of War och Bioshock i 2560 x 1600 men vi kan inte få textmenyer på icke-datorer att rulla smidigt?

I grund och botten handlar det om en fråga om processorkraft och kostnad, där CE-tillverkare (konsumentelektronik) arbetar för att hålla kostnaderna nere så mycket som möjligt. Problemet är att kraven vi ställer på dessa CE-enheter ökar, men det finns ärligt talat inga bra mikroprocessoralternativ idag som kan köra de applikationer vi kastar på dem. Sony kan inte helt enkelt välja att sätta en Core 2 i sina mottagare; de flesta CE-tillverkare hatar till och med att hantera kylflänsar på processorer, än mindre något som aktivt måste kylas.

Både AMD och Intel har superenkla, billiga x86-kärnor på sin färdplan, designade specifikt för dessa typer av integrerade applikationer. AMD:s Fusion-strategi tar upp dessa problem specifikt och även om Intel inte har kommit ut och bekräftat det, har de visioner om en liknande strategi.

Här hoppas vi att vi under de kommande 2 – 3 åren kommer att ha tillräckligt kraftfulla mini-x86-kärnor för att hantera de mer krävande CE- och mobilapplikationerna. Jag förväntar mig helt och hållet att se några imponerande framsteg inom detta område, och jag har en känsla av att vi kommer att höra mer om Intels planer på IDF om en vecka.

Fördelarna med att ha x86-processorer i CE-enheter är mer än prestandaorienterade, det finns också betydande fördelar på mjukvarusidan. Att underhålla flera kodbaser över olika arkitekturer är jobbigt, fråga bara Apple. Jag är övertygad om att CPU:n Apple ville använda i iPhone ännu inte existerade: ett lågpris, lågeffekts x86-chip, för att möjliggöra en något gemensam kodbas mellan alla dess produkter. Till och med Apple TV använde ett x86-chip som inte är allmänt tillgängligt för att behålla en gemensam mjukvaruplattform.

Underskatta inte vikten av att kunna ha allt kört på samma plattform. Jag vill kunna köra Firefox på mitt kylskåp för fan.

Vi har möjligheten att köra mycket mer uppkopplade/automatiserade liv idag, problemet är att de flesta lösningarna för saker som hemautomation, mediedelning, integration, etc… alla är mycket proprietära. De körs alla på olika plattformar, med olika mjukvarustackar, varav de flesta inte pratar med varandra utan anpassad utveckling eller slarviga gränssnitt. Målet är fortfarande och har alltid varit: allt ditt innehåll, när som helst, på vilken enhet som helst, var som helst.

Vi har förmågan att uppnå en grov version av det målet idag, men det som håller oss mest tillbaka är bristen på en gemensam, mestadels öppen, plattform. Alla vill att du köper in dig på sin egen stängda plattform för hemautomation, innehållsdistribution, datoranvändning, etc… men det gör ingenting för att främja branschen. Jag hoppas att en bred övergång till x86 i CE-enheter åtminstone kommer att bana väg för fler applikationer som kan köras på allt från din PC till din HD-DVD/Blu-ray-spelare, med en mycket liknande upplevelse oavsett vilken enhet du kör på.

Jag känner att jag har levererat en alltför komplicerad version av var jag ser saker gå, jag ska ge det ett nytt försök när huvudet är klarare om ett par dagar 🙂