Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Iwill KV200-R Socket-A KT133 ATX

Trots deras ganska populära Aladdin V-baserade XA-100-moderkort har Iwill varit ganska trogen att producera Intel-kort. Företaget har varit ovanligt frånvarande från Athlons moderkortsscene på senare tid. De släppte inte några moderkort med AMD 750 (Irongate)-kretsuppsättningen eller ett enda kort med VIA KX133-kretsuppsättningen.

Det har dock förändrats. Som vi noterade i vår Computex 2000-täckning, gjorde bristen på några önskvärda chipset från Intel att många moderkortstillverkare vände sig till VIA och AMD för lösningar. Även under vårt besök i Taipei tog vi en titt på Iwills kommande lineup som, inte till vår förvåning, bestod av en hel del VIA-baserade lösningar, inklusive deras första Athlon-bräda.

Utan tidigare erfarenhet av Athlons moderkortsproduktion, och även som en ny “deltagare” på Socket-A-moderkortsmarknaden, kan jag tillhandahålla ett Socket-A-moderkort som är pålitligt och har de funktioner som gör att det kan konkurrera med ABITs och ASUS av branschen? Låt oss ta reda på det när vi tar en titt på Iwills första försök med ett Athlon/Duron-moderkort, KV200-R.


Iwill KV200-R

CPU-gränssnitt

Sockel-A

Chipset

VIA KT133

Formfaktor

ATX

Busshastigheter

100 – 166 MHz (1MHz steg)

Stöds för spänningar

Autoavkänning

Minnesplatser

3 168-stifts DIMM-platser

Expansionsplatser

1 AGP-plats
5 PCI-platser (3 i full längd)
1 AMR-plats
0 ISA Slot

Ljud ombord

C-Media CMI-8738 3D 4.1 Hårdvaruljud

BIOS

Tilldela Modular BIOS 6.00PG

De goda

Jämfört med andra KT133-moderkort använder Iwill KV200-R faktiskt ett mindre PCB, cirka 12″ gånger 9″. Detta är goda nyheter eftersom användning av en mindre PCB-design generellt kan minska produktionskostnaderna för moderkortet, vilket återspeglas i det slutliga försäljningspriset. Det är också därför som det första intrycket du får när du granskar tavlan är att den har en mycket “upptagen” layout tack vare de tätt dirigerade spåren som är synliga på det översta PCB-lagret.

Strömförsörjningskontakten är bredvid de seriella/parallella portarna och en bit till vänster om CPU-uttaget. Detta innebär att du måste dra din ATX-strömkabel över minnet och processorn, vilket kan belamra höljet med kablar. Så långt ifrån vad vi har sett det bästa stället att placera strömförsörjningskontakten är den högra kanten av kretskortet, där det kommer att vara direkt under strömförsörjningen inuti höljet, så att kablarna inte behöver gå över CPU och minne banker.

Till vänster om 462-stifts Socket-A-gränssnittet sitter VIA 371 North Bridge som är kärnan i KT133-kretsuppsättningen. Det ger hem till alla de viktigaste funktionerna i KT133-kretsuppsättningen, inklusive 133Mhz minnesbussen och AGP 4X-stöd. AGP-kortplatsen är en “universell kortplats”, vilket innebär att den inte är nyckelad specifikt för AGP 2X- eller AGP 4X-kort, så användaren kan installera nästan vilket AGP-kort som helst i kortplatsen. Vi har ännu inte sett ett KT133-moderkort implementera någon annan typ av AGP-kortplats (förutom en AGP Pro-kortplats) vilket gör detta mycket mindre av en funktion och mer av en observation som är gemensam för alla Socket-A-kort.