iPhone Touch ID är inte immun mot polisorder

0 Shares

En smart funktion som först introducerades på iPhone 5s är Apples Touch ID -fingeravtryckssensor, vilket gör det enklare att låsa upp din enhet och köpa appar och spel i App Store. Även om polisen inte kan få dig att låsa upp din iPhone med ett lösenord, kan de tvinga dig att använda Touch ID för att låsa upp den.

Enligt Virginia Beach Circuit Court Judge Steven Frucci kan polisen juridiskt tvinga dig att låsa upp din iPhone genom att använda Touch ID -fingeravtryckssensorn, så att de kan söka igenom din telefon efter bevis under en brottsutredning. Polisen kan dock inte tvinga dig att låsa upp din iPhone med ett lösenord.

Anledningen till detta är att användning av Touch ID är precis som att lämna in ett DNA -prov eller ett fingeravtryck, som polisen redan får tvinga användare att tillhandahålla, medan ett lösenord anses vara “kunskap” och inte ett fysiskt föremål. Den femte ändringen skyddar människor från att ge upp lösenord, men det täcker inte fysiska objekt, vilket ett fingeravtryck tekniskt sett är. Således är det helt lagligt att använda Touch ID för att komma åt någons iPhone.

Naturligtvis påverkar detta beslut bara en del av Virginia, men det är fullt möjligt (och nästan troligt) att andra domstolar kommer att följa efter och vi skulle inte bli förvånade om det flyttade upp i Högsta domstolen.

Tryck på ID

Denna dom kommer strax efter att både Apple och Google gjort förbättringar av säkerheten för iOS och Android för att göra det svårare för myndigheter att få tillgång till information om användarnas enheter, men FBI och till och med den amerikanska åklagaren har klagat över att detta gör det mer svårt att utreda brott.

Även om detta kan ses som ett stort slag för integritetsförespråkare, finns det faktiskt en enkel väg kring den nya lagen. Lifehacker noterar att helt enkelt starta om din enhet innan du tror att polisen kommer att behöva åtkomst till den inaktiverar Touch ID och kräver att ett lösenord anges.

Detta är en funktion som har bakats in i iOS 7 och i iOS 8 också. När du startar om din iPhone inaktiverar operativsystemet Touch ID och kräver att användarna anger lösenordet istället första gången. Om du gör detta kommer du att kringgå den nya lagen och den tidigare polisen från att komma åt din iPhone.

iPhone 6

Naturligtvis kan detta ses som ett hinder för rättvisan, men det är nog något vi kommer att höra mer om inom en snar framtid, eftersom domstolar och domare kommer att avgöra vidare hur Touch ID på iPhone ska användas under polisutredningar.

Touch ID introducerades förra året med lanseringen av iPhone 5s och har varit en extremt populär funktion hos iPhone. Det tog så småningom sin väg till iPad -sortimentet på iPad Air 2 och iPad mini 3, samt kom tillbaka till iPhone med lanseringen av iPhone 6 och iPhone 6 Plus tillbaka i september.

Även om det ses som en massiv säkerhetsfunktion för iPhone och iPad, har Apple framfört det mest som en bekväm funktion, så att användarna bara kan skanna sina fingeravtryck istället för att behöva skriva in ett lösenord eller lösenord varje gång de vill låsa upp sina enheter eller köpa en app i iTunes App Store.

0 Shares