Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

iPhone 15-priserna sjunker: När kan man förvänta sig nästa sänkning?

Nuvarande prissänkning

Som nämnts tidigare, direkt efter september Keynote, sänkte Apple priserna på iPhone 15-modeller i Spanien. Sänkningarna varierade från 50 till 100 euro över hela lineupen. I synnerhet behöll iPhone 15 Pro Max sitt pris, men detta kan tillskrivas en ökning av baslagringen, som flyttade från 128 GB till 256 GB.

iphone 15

Dessutom är det inte bara iPhone 15 som såg prisjusteringar; Apple sänker traditionellt sett priserna på tidigare generationers enheter när en ny generation lanseras. Denna strategi skapar ett prisspektrum som tillgodoser olika budgetar. Den officiella Apple Store erbjuder nu följande enheter:

  • iPhone 15 Pro Max: €1469
  • iPhone 15 Pro: €1219
  • iPhone 15 Plus: €1109
  • iPhone 15: 959 €
  • iPhone 14 Plus: 959 €
  • iPhone 14: 859 €
  • iPhone 13: 719 €
  • Andra generationens iPhone SE: 529 €

Dessa priser kommer sannolikt att förbli oförändrade under hela året, åtminstone inom den officiella Apple-butiken. Apple upprätthåller i allmänhet priser under ett kalenderår, eftersom de tror att värdet på dess enheter förblir konstant, även flera månader efter lanseringen.

Orsaker till prisfallet

Prissänkningen beror inte på att Apple direkt sänkte priserna över hela linjen under Keynote i september. Faktum är att det motsatta inträffade, med Apple som bibehöll de flesta priser. Det enda undantaget var iPhone 15 Pro Max, som fick en ökning på 100 €, tillskrivet den tidigare nämnda lagringshöjningen.

Bakgrunden till prisfallet ligger i det ekonomiska sammanhanget. Under 2022 och 2023 upplevde EU-länderna inflation, vilket ledde till en depreciering av euron mot den amerikanska dollarn. Som ett resultat krävdes fler euro för att matcha samma värde i dollar, vilket i praktiken ökade iPhones pris.

Under hela 2023 återgick euron gradvis till paritet med dollarn och till och med överträffade den. Följaktligen ställdes länder med dollarn inför samma problem som Europa gjorde föregående år – vilket krävde fler dollar för att köpa samma produkt. Detta fick Apple att sänka priserna, eftersom den europeiska situationen förbättrades, vilket gjorde det billigare att köpa nordamerikanska produkter eller de som var knutna till dollarn.

Sammanfattningsvis

Vår rekommendation, som redaktionen på La Manzana Mordida, är att utöva tålamod innan du köper produkter som inte har uppdaterats. Till exempel kan nya Mac-datorer med M3-chips eller iPads också få prissänkningar. Vi rekommenderar att du väntar för att se om denna trend fortsätter med andra produkter.

Apple Watch-priserna sänktes också

Det är värt att notera att inte bara priserna på iPhone 15 sjönk, utan Apple Watch-priserna har följt efter. Apple Watch, ett populärt komplement till iPhone och Apples näst mest sålda produkt, såg prissänkningar på grund av samma ekonomiska överväganden.

Prisfallet är i linje med föregående generation, drivet av eurons ökade värde jämfört med dollarn. Specifikt bevittnade Apple Watch Series 9 en minskning med 40-50 euro, medan Ultra-serien upplevde en mer betydande minskning med cirka 100 euro, vilket sänkte priset från 999 euro till 899 euro – en lockande sänkning.

Dessutom introducerades den nya andra generationens AirPods Pro med en USB-C-anslutning till ett något lägre pris, och sjönk från 299 euro till 279 euro. Även om minskningen kan tyckas blygsam, är det alltid uppskattat när en ny produktlansering inkluderar en prissänkning, särskilt när den involverar en uppdaterad funktion som den nya USB-C-anslutningen.