Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

iOS 10 säkerhets- och sekretessfunktioner förklarade

iOS 10 säkerhets- och sekretessfunktioner förklarade

iOS 10 säkerhets- och sekretessfunktioner förklarade

Det är september, och det betyder att det är dags för en iOS-uppdatering. Apples nya iOS 10 kommer med en rad nya funktioner som gör din iPhone och iPad effektivare, mer produktiv och roligare. Men glöm inte din säkerhet och integritet: din iOS-enhet innehåller hela ditt digitala liv och du måste se till att den är skyddad.

iOS 10 är kompatibel med följande enheter:

  • iPhone 5 via den nya iPhone 7, inklusive iPhone SE.
  • iPad 4: e generationen, iPad Air och iPad Air 2, båda iPad Pro-modellerna och iPad mini 2, 3 och 4.
  • 6: e generationens iPod touch.

Om du gör dig redo att uppdatera, eller till och med om du redan har uppdaterat, är det en bra idé att ta några minuter och titta på de många säkerhets- och sekretessfunktionerna som iOS 10 erbjuder. Några av dessa har funnits i flera år, och andra är helt nya.

Använd ett starkt lås

När du ställer in en iOS-enhet blir du ombedd att skapa ett lösenord. När du uppgraderar enheten behåller den dock ditt befintliga lösenord. Lösenordet är nyckeln till din enhet, som skyddar den så att andra inte kan se din e-post eller foton eller komma åt din personliga information.

Medan du kan stänga av lösenordet (inställningar > Tryck på ID och lösenord; eller, för enheter som inte har Touch ID, inställningar > Lösenord), det här är ingen bra idé.

Sedan iOS 9 har standardlösenordet varit sex siffror i stället för fyra tidigare. Detta sexsiffriga lösenord innebär att det finns en miljon möjliga kombinationer, vilket gör det svårt att knäcka.

ändra lösenord

Men du har andra alternativ och de är lätta att komma åt. Tryck på Ändra lösenord, ange ditt gamla lösenord och tryck sedan på Lösenordalternativ, som anges på skärmen ovan. Du kan välja mellan tre olika typer av lösenord.

lösenord-alternativ

Du kan välja antingen en anpassad alfanumerisk kod (valfritt antal bokstäver och / eller siffror), en anpassad numerisk kod (valfritt antal siffror) eller en enkel fyrsiffrig numerisk kod, som du använde tidigare. Tryck på ett av dessa val och följ instruktionerna för att ställa in ditt lösenord. Om du uppgraderar en enhet, gå till inställningarna för lösenord och ändra ditt lösenord till ett nytt, längre, för mer säkerhet.

Om du har en iOS-enhet med Touch ID – iPhone 5s eller senare, iPad Air 2 eller senare, eller iPad mini 3 eller senare – kommer du att upptäcka att du sällan behöver ange ditt lösenord. I det här fallet är det en bra idé att använda ett längre lösenord, eftersom du snabbt kan låsa upp din iPhone eller iPad med tummen eller fingret. (Läs om hur du ställer in Touch ID.)

Låsa dörren

Det är praktiskt att plocka upp din iPhone eller iPad och se vad du har arbetat med eller snabbt komma åt en app. Men om den är upplåst kan vem som helst se samma saker: de kan till och med få åtkomst till det mesta av ditt innehåll och din data genom att bläddra i enheten.

Din iOS-enhet låser sig automatiskt, men du kanske vill att den låses snabbare. Gå till inställningar > Display och ljusstyrka > Auto lås, där du kan välja en tid från 30 sekunder till aldrig. Om du har en enhet med Touch ID kanske du vill låsa din iPhone snabbt; om inte, är det lite besvär att behöva skriva in ditt lösenord varje gång du vill kontrollera något på enheten. Säkerhet är alltid en balans mellan begränsningar och användarvänlighet. Kom bara ihåg att du alltid kan låsa en enhet genom att trycka på strömbrytaren, så du kanske vill ha en längre autolåsningstid, men lås din iPhone manuellt när du är klar med att använda den.

Och med en iPad, om du har Apples smarta skal, kan du ställa in att enheten låses automatiskt när du stänger locket. Detta alternativ är i inställningar > Display och ljusstyrka lås / Låsa upp. Om du inte har ställt in ett lösenord kan du aktivera det här alternativet för att låsa upp enheten när du öppnar locket, men det är inte särskilt säkert.

Dubbel säkerhet

Apple har erbjudit tvåfaktorautentisering under en tid (så här ställer du in det), men med lanseringen av iOS 9 och OS X El Capitan förra året ändrade Apple hur detta fungerar. Tidigare var du tvungen att spara en återställningsnyckel, en lång rad tecken som Apple föreslog att du skulle skriva ut och förvara på ett säkert ställe. Detta gav dock ett antal problem, till exempel att människor inte sparar det, förlorade det eller inte befann sig på platsen där det lagrades när de behövde komma åt det.

Det är en bra idé att aktivera tvåfaktorautentisering, särskilt nu när processen är lite enklare. Om du dock låses ut från ditt konto kan det ta flera dagar för Apple att återinföra det. Om detta händer, gå till iforgot.apple.com och följ instruktionerna. Apple kommer att kontakta dig och ställa dig ett antal frågor så att du kan bevisa att du verkligen är dig och inte har ersatts av en utlänning eller en cyborg.

Observera att med den nya Apple-tvåfaktorautentiseringen bör du köra minst iOS 9 och OS X El Capitan på alla dina enheter. Läs mer här.

Att hålla saker privata

iOS 10 erbjuder massor av sekretessinställningar. Gå till inställningar > Integritet för att ändra dessa.

sekretessinställningar

Här är några av de mest användbara sekretessinställningarna att kontrollera:

  • Platstjänster låt appar ta reda på var du är, med din iOS-enhets GPS och / eller wi-fi. Du behöver detta för appar som berättar om vädret, eller Apples kartor eller Google Maps eller någon riktningsapp, till exempel Waze. Du kanske också vill aktivera den för Camera-appen så att du senare kan se var du var när du tog specifika bilder. Och du borde nog lämna det på Siri & Dictation; detta gör att Siri kan ge dig lokala resultat när du söker efter hotell, restauranger, biografer och mer. Men hur är det med appar som Facebook och din Twitter-klient; vill du verkligen sända där du är för främlingar? Du bör stänga av platstjänster för dessa appar. Bläddra igenom listan och stäng av åtkomst till alla appar som du inte tycker ska veta var du är.
  • Kontakter, kalendrar och påminnelser visa appar som vill ha tillgång till denna typ av information. Det kan vara så enkelt som en app som ber om att få åtkomst till dina kontakter så att du kan dela något eller få åtkomst till ditt eget kontaktkort för att ange din adress. Det är inte många appar som begär åtkomst till kalendrar eller påminnelser.
  • Kamera och mikrofon är för appar som vill ta bilder, till exempel vilken kameraapp som helst (förutom den inbyggda kameraappen, som automatiskt får åtkomst), eller appar som Dropbox (som kan synkronisera foton), Evernote (som du kan använda för att lägga till foton eller skannar till anteckningar) och andra.
  • Hälsa ger tillgång till fitnessappar, så att de kan läsa från eller skriva till HealthKit, det underliggande ramverket som Health-appen använder. Om du använder någon av dessa appar kan du begränsa vilka typer av data de kan läsa eller skriva.
  • HomeKit visar vilka appar som har begärt åtkomst till Apples HomeKit-hemautomationsinformation. Du kanske inte har några sådana enheter och appar än, men om du gör det måste du ge dem åtkomst för att kunna styra dem från din iOS-enhet.
  • Media bibliotek visar vilka appar som har begärt åtkomst till ditt musik- eller videoinnehåll. Det här är nytt i iOS 10, och det spelar ingen roll för dig om en app kan se vilken musik du har på din iPhone.
  • Motion & Fitness inställningar, som hälsoinställningar, låter dig välja vilka appar som har åtkomst till din aktivitet. Med hjälp av den inbyggda samprocessorn på vissa enheter kan appar ta reda på hur många steg du har gått och hur intensivt. Aktivera Fitness Tracking för att tillåta detta och välj sedan vilka appar som får åtkomst till denna information.

Du kommer att varnas när som helst en app begär åtkomst till ovanstående data, men det är bra att kontrollera dessa inställningar då och då för att se vilka appar som får åtkomst till din privata information. Du kanske hittar några som du hellre vill stänga av.

Meddelanden

Meddelanden är bra. Kombinerat med den nya Raise to Wake-inställningen som väcker din enhet så snart du hämtar den (du kan aktivera den i inställningar > Display och ljusstyrka) kan du få en uppdatering om vad som är viktigt med en snabb blick på din iPhone.

höja-till-vakna

Men det kan också någon annan. Du kanske inte vill att främlingar ska kunna plocka upp din iPhone när du har lämnat den vid ditt skrivbord och läst dina textmeddelanden och förhandsgranskningar av dina e-postmeddelanden. För meddelanden, gå till inställningar > Meddelanden > Meddelanden, rulla ner och slå av Visa förhandsgranskningar. Du ser fortfarande vem som har skickat ett meddelande till dig, men texten visas inte på låsskärmen. Gör detsamma för Mail; du måste ändra den här inställningen för varje konto om du använder mer än en.

Och mer…

Det finns fler nya säkerhetsfunktioner under huven i iOS 10. Differentiell integritet är svår att förklara, men är en ganska stor sak. Apple kommer snart att kräva att alla appar använder krypterade HTTPS-anslutningar när de skickar eller tar emot data för att säkerställa att ingen av dina personuppgifter kan fångas under transport. Och mycket mer.

Har du något att säga om den här historien? Dela dina kommentarer nedan!

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Det här inlägget publicerades i Apple, rekommenderas, säkerhet och sekretess och taggade iOS, iOS 10, iPad, iPhone, sekretess, säkerhet. Bokmärk permalänken.