Internetbandbredd förklaras och tips om hur du håller dig under ditt datatak

0 Shares

Under de senaste veckorna har många av er skickat frågor till mig och frågat hur man sparar internetbandbredd. Det är så du inte går över ditt månatliga datatak. Att stanna hemma hela dagen ger tydligen fler problem än att bara avslöja den riktiga soffpotatisen som vi alla har försökt gömma inuti.

Det här inlägget kommer att ta upp vad du kan göra för att minimera användningen av internet för att undvika de löjliga avgifterna när din månatliga datatillägg tar slut. Har du ett obegränsat dataabonnemang? Det är i alla fall användbara tips.

Internetbandbredd: Asus RT-AX68U

Varför du bör oroa dig för internetbandbredd

Det är mest en fråga om pengar. Din internetplan tilldelar vanligtvis en viss mängd data, kallad eller , till dig. Det är mängden data du kan överföra mellan ditt hem och internet. Att gå över det kommer att medföra extra avgifter.

Du kanske är mer bekant med mobildataskydd – det är ett sätt för din telefonoperatör att göra extra deg från tunga användare. Men dessa gäller även bredbandstjänster, åtminstone många av dem.

Datatak för amerikanska internetleverantörer

Det är inte alla internetleverantörer som sätter datatak på sina kunder, och de som gör det erbjuder ofta en “obegränsad” plan där du kan betala mer – cirka 50 USD per månad – för att inte behöva oroa dig för att ta slut på data.

Leverantör Servicetyp Datalock En gång i månaden
ersättning
Avgifter per
50 GB extra
AT&T DSL, fiber Ja 1 TB / Obegränsat 10 USD
Buckeye bredband Kabel Ja 10 GB / Obegränsat 10 USD
CenturyLink DSL, fiber Ja 1 TB / Obegränsat Ingen
Cox
Kommunikationer
Kabel Ja 1,25 TB 10 USD
EarthLink Fiber, DSL Nej Obegränsat Ingen
Gräns DSL, fiber Nej Obegränsat Ingen
Mediacom Kabel Ja 400 GB – 6 000 GB 10 USD
Optimalt Kabel Nej Obegränsat Ingen
RCN Fiber Nej Obegränsat Ingen
Spektrum Kabel Nej Obegränsat Ingen
Suddenlink Communications Kabel Ja 250 GB / Obegränsat 10 USD
Vindström DSL, fiber Nej Obegränsat Ingen
Xfinity Kabel Ja 1,2 TB 10 USD

I allmänhet kommer de med ett datatak att behöva betala $10 extra för ytterligare 50 gigabyte (GB). Det kan läggas ganska snabbt.

Att stanna hemma hjälper inte

Saken är att internetplaner för bostäder tenderar att ha mycket höga månatliga datatak som före 2020 behövde vi i allmänhet inte oroa oss för dem (förutom när du är ett offer för en tjuvjägare).

Nu när alla stannar hemma hela tiden, tar de många timmarna av streaming ut byte och bitar mycket snabbare än vi gör popcorn, vilket gör att de redan dyra kabelavgifterna ökar i onödan.

Naturligtvis använder vi internet till många saker, men streaming är utan tvekan den som skattar mest på din bandbredd. Och det råkar också vara tillämpningen av vilken dataanvändningen är svår att räkna ut.

Hur mycket internetbandbredd använder streaming?

Ju längre du streamar, desto mer bandbredd använder du. Det är uppenbart. Men hur mycket data som används per strömningssektion kan ändras avsevärt beroende på typen av innehåll.

Vi behöver i allmänhet bara bry oss om HD-kvalitet och högre. Innehåll av lägre kvaliteter (480p, 320P eller 240p) använder lite bandbredd. Som sagt, här är hur mycket data äter upp, på en enda enhet:

 • Icke-HD-innehåll använder från 0,3 GB till 0,7 GB data per timme.
 • 720p (HD): cirka 1 GB.
 • 1080p (Full-HD): cirka 1,5 GB
 • 2K: cirka 4 GB
 • 4k (UHD, Ultra HD, HDR): cirka 12 GB

(Förresten, videokonferenser är detsamma som HD- eller Full-HD-streaming och behöver mellan 0,6 till 1,5 GB per timme, per enhet. Om du också läser någonstans som listar dataanvändning i a eller MB, observera att 1 GB = 1000 MB.)

Så med en Xfinity-kabelplan kommer du att kunna strömma ungefär 800 timmar Full-HD eller 100 timmar 4K. Dela dessa med antalet streamers du använder; du kommer att se hur lång tid det tar att ta slut på den månatliga ersättningen, bara på streaming av innehåll. Till exempel, med tio enheter som streamar 4K regelbundet, varar ditt datatak inte mer än en dag.

Och återigen, vi använder internet för mer än bara streaming.

Hur man sparar internetbandbredd

Så ja, du bör bry dig om att spara bandbredd. Men återigen, det är viktigt att notera att det är internetbandbredden vi pratar om här.

Om du någonstans läst att du kan växla mellan att använda Wi-Fi och nätverkskablar för att spara bandbredd, så gäller det bara ditt lokala nätverk som har ett obegränsat datatak. Med andra ord, bry dig inte. Du kan läsa mer om nätverksbandbredd här.

(Du bör bara välja mellan att använda kablar och Wi-Fi — när du kan göra det — om du oroar dig för hastigheter och latens. I det här fallet är det förstnämnda alltid bättre.)

Synology DS218NAS-server

Besparande internetbandbredd: Skaffa en NAS-server och gör saker lokalt

Det bästa sättet att spara internetdata är att inte använda den när du inte behöver. Som sagt, det första steget är att skaffa en NAS-server, eller förvandla din router till en. Alternativt kan du också använda en dator som din “hemserver”.

Tanken är att du skapar nätverkslagringsutrymme för att behålla ofta använda data och dela det med resten av ditt hem lokalt.

Ladda ner onlineinnehåll till din lokala lagring

Ladda ner innehåll som du använder ofta och spara det på din server. Nu kan du använda innehållet på flera datorer i nätverket utan att behöva ladda ner det på nytt på varje maskin. Med andra ord behöver du bara använda Internet för att få innehållet.

Förresten, att hålla informationen lokal bidrar också till att öka din produktivitet eftersom du kan komma åt den mycket snabbare.


Tips: Windows- och macOS-användare bör också stänga av den automatiska uppgraderingen av operativsystemet. Varje gång det händer behöver datorn ladda ner ett par GB data. Det är bra om du bara har en dator. Om du har flera maskiner är det bättre att spara installationsprogrammet lokalt och utföra manuella uppgraderingar offline.


Exempel på de typer av data du kan ladda ner:

 • Programvaruinstallatörer: Spel, operativsystem (Windows 10, macOS, Linux-distros), populära program.
 • Stora systemuppdateringar.
 • Titta ofta på videor som inte är olagliga att ladda ner och behålla lokalt för personligt bruk.
 • Hemgjorda videor och annat innehåll som delas av din familj och vänner.

Förresten, en NAS-server kan göra mycket mer än att bara hålla din data. Du kan bland annat göra om den till en Netflix-liknande streamingserver också.

Använd lokal säkerhetskopiering, begränsa molnsynkroniseringsinnehåll

Använd din NAS-server som backupdestination för en stor mängd data. Helst bör du använda molnbackup för data som är viktig och säkerhetskopiera resten lokalt.

Ditt månatliga internetdatatak gäller för både nedladdnings- och uppladdningsrören, så att stänga av molnsäkerhetskopiering för vissa typer av data kommer att hjälpa mycket med ersättningen.

Streama lokalt och använd upplösningar som är lägre än 4K

För innehåll som du inte lagligt kan lägga på din NAS-server, använd alternativet för offlineströmning.

Netflix, till exempel, gör det möjligt att spara många av sina program och filmer på din enhet med hjälp av mobilappen. Det gör att du kan titta på samma innehåll flera gånger genom att ladda ner det bara en gång. Det är också ett utmärkt sätt att förbereda innehåll för en lång resa eller när du vistas i ett område utan tillgång till internet.

Men ofta kan streaming vara det enda sättet att få innehåll. Undvik i det här fallet 4K och välj FullHD eller HD istället – du kan justera detta via streaming-aptens inställningar. För det mesta gör det liten skillnad i tittarupplevelsen.

Om du bor i ett stadsområde med Comcast-kabeltjänst kanske du märker den öppna Wi-Fi-hotspot. Du kommer säkert att se en om du använder en Comcast Xfinity-gateway.

xfinitywifi

Ett par saker du bör veta om denna hotpot:

 • Det är en öppen hotspot – det finns inget lösenord för att ansluta till den.
 • Endast Comcast Xfinity Internet-kunder kan komma åt Internet via den. (Det var möjligt för alla under en kort period under början av 2020, men inte längre sedan 1 juli.)
 • Hotspot sänds av Xfinity-gatewayen som Comcast tillhandahåller sina abonnenter. Den använder ett separat rör och saktar inte ner abonnenternas bredbandsanslutning.
 • Användningen av hotspot räknas inte mot datataket för något Xfinity-konto.

Som sagt, för en Comcast Internet-kund är att använda denna hotspot som att ha en obegränsad dataplan.

Hur man utnyttjar Wi-Fi-hotspot

Återigen, för att använda denna hotspot, måste du vara en Comcast Internet-kund, eller känna en som är villig att dela åtkomsten med dig.

Första gången du ansluter en enhet till hotspot, måste du ange ditt Xfinity-konto för att autentisera. Efter det kommer Comcasts system att komma ihåg enhetens MAC-adress, och sedan kommer den att kunna ansluta automatiskt – du behöver inte autentisera den igen.

Så det är lätt att få en dator, eller en telefon, ansluten till hotspot. Men för en IoT-enhet som inte har ett sätt för dig att autentisera med ett användarnamn och lösenord, kan det vara en utmaning. Eller är det?

Här är stegen för att få enheten att ansluta till denna hotspot. Låt oss säga att vi vill ansluta en HDTV i det här fallet:

 • Hämta MAC-adressen för den aktuella HDTV:n. I allmänhet kan du hitta den på dess etikett (eller via din routers webbgränssnitt.)
 • På en dator (som en bärbar dator) ändra tillfälligt dess MAC-adress till HDTV:ns. För detaljerade steg, kolla in det här inlägget om MAC-adressen – det är lättare att göra det på en MAC.
 • Använd datorn (med HDTV:ns MAC) för att ansluta till xfinitywifi-hotspot, autentisera med ett Comcast Xfinity-konto. I praktiken kommer det att göra HDTV:ns MAC registrerad hos Comcast.
 • Nu kan HDTV:n komma åt Internet via hotspot som om det vore ett helt öppet nätverk. Lycka till med streaming!

Det är värt att notera att varje Comcast Xfinity Internet-konto tillåter upp till 20 10 enheter att ansluta till xfinitywifi-hotspot, free av laddning. Ägaren kan när som helst ta bort en registrerad enhet från kontot.

Om du bor i ett område utan Comcast Internet, ett annat free hotspot, om någon, kommer sannolikt att ge dig samma fördelar.

Det bästa sättet att spara internetbandbredd: Håll dig offline

För att säga det uppenbara är det bästa sättet att spara din Internetbandbredd att inte använda den. Läs en bok, baka lite bröd, spela ett brädspel med dina nära och kära, eller bara gör armhävningar i en timme med två barn som rider och skriker på din rygg.

Det finns en miljon saker du kan göra utan internet. De är inte nödvändigtvis roliga men förmodligen bra för dig. Det är vad jag har sagt till mig själv i alla fall.

0 Shares