Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels utvecklarforum våren 2002 – dag 4

Med veckan nästan över har vad som utan tvekan varit den mest spännande konferensen under de senaste månaderna gått mot sitt slut. Tack vare Intel och även AMD har den här veckan varit oerhört intressant och är en bra introduktion till de produkter som kommer ut senare i år och in i 2003. Detta kommer att vara en av våra två sista bitar på konferensen, varefter saker kommer tillbaka till det normala när jag börjar benchmark-frenzyn på en del av hårdvaran och teknikerna som diskuterats under de senaste dagarna.

AMD och Intel pratar processorer

Vi lärde oss lite mer om framtiden för både AMD:s och Intels processorer genom att prata med representanter från båda företagen samt plocka ihop lite information på egen hand.

Låt oss först börja med AMD; kommer du ihåg Barton, 0,13-mikron Silicon on Insulator-delen? Syftet med det chipet var att möjliggöra 0,13 mikron SOI-tekniken och med ClawHammer som går vidare som planerat, omvärderar AMD sitt behov på marknaden. Som vi har spekulerat ett bra tag, verkar det inte som om det kommer att bli några större arkitektoniska förbättringar med 0,13 mikron fullblodskärnan även om AMD har berättat för oss att de inte är emot att utvärdera några förändringar som kan göras . Den enda vi kan komma på är att lägga till ytterligare cache till tärningen men med tanke på att AMD:s prestanda redan är mycket stark och att de fortfarande tillverkar på 8″ wafers, är det förmodligen i deras bästa intresse att hålla tärningen så liten som möjligt. Som Hammer-namnet lyder har vi ingen anledning att tro att desktopversionen inte kommer att bli stämplad som någon sorts Athlon även om lösningarna på företagsnivå kan få ett nytt varumärke.

På Intel-sidan glömde vi helt att nämna en mycket viktig egenskap hos Prescott igår. Om du kommer ihåg tillbaka till vår BBUL-teknikartikel gav vi en liten förhandstitt på FSB-frekvenserna för framtida Intel-processorer – med Prescott som kommer in med en 800MHz FSB (förmodligen 200MHz fyrpumpad). När det gäller andra förbättringar kommer övergången till en tillverkningsprocess på 0,09 mikron att minska den nuvarande Northwood-formstorleken med ungefär hälften, vilket lämnar en hel del utrymme för ytterligare arkitektoniska förbättringar. Några teorier som vi hade inkluderade att erbjuda mer cache (768KB eller 1MB?) och kanske till och med flytta till 32-bitars ALU:er istället för de nuvarande 16-bitarsenheterna. Det senare skulle vara vettigt eftersom Intel har demonstrerat höghastighets 32-bitars ALU:er ett bra tag nu.

Om båda dessa stämmer betyder det att de enda CPU:erna som kommer att släppas under de närmaste månaderna helt enkelt kommer att vara fartgupp tills Hammer släpps officiellt.

Världens första visning av den kommande Banias-chipset (Odem) som körs med en Northwood

Under Anand Chandrasekhers keynote demonstrerade han världens första Banias-plattform – chipsetet heter kodnamnet Odem. Som du kommer ihåg från tidigare IDF-konferenser är Banias Intels första CPU som har designats från grunden för att vara en mobil CPU. Designad av Intels team i Israel, Banias är tänkt att verkligen föra samman hög prestanda och mobilitet i en CPU som syftar till att göra den perfekta bärbara datorn. Banias kommer att vara en avvikelse från allt vi någonsin sett från Intel tidigare och kommer att ha en hel del att göra med trådlös teknik, men vi kommer att lämna det där tills närmare Banias släpps 2003.