Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels Silverthorne avslöjat: Detailing Baby Centrino

Inom några månader kommer Intel officiellt att släppa vad som kan sluta som dess längst sträckande mikroprocessorarkitektur under det kommande decenniet, men det är knappt någon som pratar om det och det karakteriseras sällan ordentligt.

Låt oss ta reda på namnen först.

Silverthorne är processorn, den är Merom-x86-baserad (ingen SSE4). Poulsbo är chipset. Kombinationen av de två kallas Menlow-plattformen.

Jag har ofta hänvisat till Silverthorne som processorn Apple ville använda i iPhone men inte kunde. I andan ligger det sanning i det uttalandet, men praktiskt taget kunde det inte hända. Silverthorne kommer inte att kunna få plats i något som är storleken på en iPhone, den är inte tillräckligt cool, den är inte tillräckligt integrerad och den är helt enkelt inte redo för den marknaden. Intel tror att det kommer att vara klart om cirka 3 år, det brukar jag hålla med om.

Men Silverthorne lanseras i år, snart faktiskt, och det finns fortfarande många obesvarade frågor. Vi vet från CES om vilka typer av enheter vi kommer att se den användas i. Intel kallar dessa Mobile Internet Devices, eller MID, de är små enheter som kan användas för att surfa på nätet, kolla e-post, använda chattklienter, spela musik, visa bilder, etc… Dessa MID:er kommer antingen att köra Vista eller Linux, de flesta är Linux på grund av lägre systemkrav och lägre kostnader.

De kommer alla att vara betydligt större än en iPhone, men deras avsedda användning är också lite mer ansträngande (i teorin) än en iPhone. Eftersom Silverthorne är en x86-mikroprocessor kommer dessa MID:er att kunna köra praktiskt taget alla x86-applikationer. Intel är snabba med att påpeka att Silverthorne-baserade MID:er kommer att kunna köra “hela Internet” inklusive Flash, medan iPhone inte kan.

Dessa MID kommer inte att fungera som mobiltelefoner, så du behöver fortfarande ha en av dem med dig, men tanken är att ett MID kommer att vara med dig istället för din bärbara dator. Det blir en lättare, mer funktionell enhet med mycket längre batteritid. Tänk UMPC men faktiskt användbart.

Problemen med UMPCs (Ultra Mobile PCs) var många; du behöver ett anpassat användargränssnitt för en enhet som är så liten, de flesta enheterna misslyckades i detta avseende. Vistas användargränssnitt skalas inte så bra ner till så liten storlek. Det fysiska gränssnittet med enheterna var också bristfälligt, Apple visade oss hur det behövde göras med iPhonen och tyvärr kunde ingen UMPC-tillverkare eller mjukvaruleverantör anpassa sig i tid. Sedan är det hårdvarusidan, dessa saker använde processorer som var alldeles för långsamma för vad vi bad dem om. Fullständiga versioner av Windows som körs på enkärniga processorer som knappt körs snabbare än 1 GHz räckte helt enkelt inte för den typ av lyhördhet vi hoppades på. UMPC, ungefär som Portable Media Centers före dem, var helt enkelt före sin tid.

På många sätt förväntar jag mig att MID:er är desamma, men det finns en stor skillnad: den här gången börjar vi med hårdvara designad för uppgiften. Istället för att skala ner en Core-baserad processor, börjar vi från början med en helt ny mobil CPU som heter Silverthorne. Om du minns månaderna innan Centrino lanserades, är du på många sätt inne på en repris.