Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels process på 0,09 mikron – fler detaljer dyker upp

Det har pratats mycket om AMD:s kommande Hammer-processor men väldigt lite tid ägnas åt dess förestående konkurrent – ​​Prescott. Intels Prescott-kärna kommer att vara en relativt stor uppgradering till Pentium 4-plattformen; chippet kommer att ge högre klockhastigheter, en 1MB L2-cache, Hyper Threading och nya instruktioner till Pentium 4. Många av dessa förbättringar kommer att bli möjliga genom användningen av en ny tillverkningsprocess för transistorerna som utgör Prescott-kärnan.

Som nämndes i Intels senaste kvartalsrapport är över 50 % av Intels processorleveranser av 0,13-mikron (130nm) processorer som den senaste Pentium 4s. Intels Prescott-kärna, som kommer ut under andra halvan av nästa år, kommer att tillverkas på Intels 0,09-mikron (90nm) process. Denna nya process är mycket mer än en “simpel die shrink” och innehåller faktiskt ett antal förbättringar, av vilka vi aldrig förväntade oss att Intel skulle introducera så här tidigt.

Idag delar Intel lite mer information om deras 90nm-process, och utökar vad de avslöjade i mars. Tillverkning baserad på 90nm-processen har redan påbörjats; om du kommer ihåg tillbaka till vår historia från mars, så har Intel producerat funktionellt SRAM-kisel baserat på deras 90nm-process. Att producera fungerande SRAM (cache)-kisel är uppenbarligen inte alls lika komplicerat som att producera andra delar av en CPU, men summan är att processen fungerar som förväntat och de uppfyller interna mål för den.

Detta är en välkommen förändring från några av de dystra rapporterna vi har sett på andra håll om övergången till mindre tillverkningsprocesser. AMD:s övergång till 0,13 mikron försenades och från och med förra kvartalet levererar TSMC endast cirka 1% av sina delar på en 0,13 mikron process. Intel har kunnat utöka ett prestandaförsprång över konkurrenterna på senare tid och en del av anledningen till detta har varit deras ledande inom tillverkningskapacitet.

I slutet av detta år kommer Intel att ha Prescott-prover producerade på 90nm-processsamplingen till partners, och när andra halvan av 2003 kommer runt kommer Intel att leverera 90nm-delar i volym. Även om de första 90nm-chipsen är långt ifrån att vara i våra händer, kan vi ge dig en glimt av vad du kan förvänta dig på vägen baserat på Intels tillkännagivanden idag.