Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels Pentium 4 670: Just Another Speed ​​Bump

Introduktion

Idag lanserar Intel ett par nya processorer. Anand har redan tagit en djupgående titt på Pentium D 820så vi kommer inte att gå in i detalj på den hårdvaran i den här artikeln.

Den nyaste och snabbaste av de enkelkärniga delarna från Intel är deras Pentium 4 670, som körs på 3,8 GHz. Eftersom detta bara är en bump i hastighet från redan tillgängliga 6xx-serien med processorerdet finns verkligen inget nytt att täcka arkitektoniskt.

Förståeligt nog är vi inte otroligt exalterade över lanseringen av ett enkelt 5,6 % högre klockat chip som kommer att ha ett bra pris utan att erbjuda många påtagliga fördelar. Men oroa dig inte – vi kommer fortfarande att sätta 670:an genom sina takter i vårt labb. Även om delen är orimligt prissatt och inte övertygande avancerad i sina prestandaegenskaper, kommer vi alltid att vara intresserade av att förstå och belysa hårdvarulandskapet.

När denna högklockade del kommer ut på marknaden kan vi börja se ännu tydligare fördelarna som dual- och multi-core kommer att ge. Där en klockhastighetsökning på 200 MHz brukade vara enorm förr i tiden för 1- och 2 GHz-processorn (en förbättring på 20 % respektive 10 %), är det vid 4 GHz inte bara svårare att pressa ut den extra hastigheten ur en del, men avkastningen på investeringen är extremt begränsad. För att fortsätta få samma prestandaökning från del till del skulle vi behöva se processorer lanseras i 400MHz-steg eller mer för att verkligen vara värt det.

Dual core har redan visat oss att den har förmågan att leverera prestandavinster vid lägre klockhastigheter som ibland överstiger vad vi kan få från mycket högre klockade enkelkärniga delar. Vi kan aldrig se en linjär ökning av prestanda per kärna som läggs till ett system, men potentialen är mycket högre än en liten klockhastighetsökning. Det vill säga tills vi börjar lägga till färre kärnor på enstaka kisel än vad vi kunde MHz. Vid den tidpunkten, för att se prestandavinster, måste tekniken öppna ett annat alternativ för oss.

Pentium 4 670 är nästan en gammal del vid introduktionen. Den är för dyr, erbjuder ingen större prestandaförbättring jämfört med andra processorer och är enkärnig. Så frågan vi kommer att inleda med är: varför ska vi bry oss?

Låt oss ta en titt på riktmärkena och se om de ger oss en anledning att bry oss.