Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels Pentium 4 570J – Kommer 3,8 GHz göra susen?

Mars 2000 markerade en mycket intressant tid för AMD och Intel; med bara två dagars mellanrum bröt varje företag 1GHz-barriären med en extremt hög pris, låg avkastning, knappt tillgänglig CPU – och användarna stod i vördnad. Idag introducerar Intel tyst en Pentium 4 som körs på 3,8 GHz, och spänningen finns ingenstans.

Kanske är det så att klockhastigheten på 3,8 GHz döljs bakom 570J-modellnumret. Kanske är det så att våra senaste riktmärken har visat att det skulle krävas mycket mer än 3,8 GHz för att Intel verkligen ska återta prestandakronan. Eller så är det kanske upphävandet av 4GHz Pentium 4 som har berövat 3,8GHz-modellens 15 minuter av berömmelse. Återigen, det här är inte första gången vi granskar ett farthinder utan att bli för upphetsad, så kanske är affärerna precis som vanligt.

Intel Pentium 4 570J är diskussionsämnet idag; 570 representerar en Prescott-kärna klockad till 3,8 GHz, en ökning med 200MHz jämfört med Pentium 4 560. Pentium 4 570J kommer att passa in till ett pris på $637 (i 1K enhetskvantiteter), och kommer att ställas inför begränsad initial tillgänglighet.

Eftersom CPU:n är märkt med Intels modellnummersystem är den endast avsedd för LGA-775-plattformar, vilket är i linje med Intels plan att få Socket-478-plattformen att upphöra mycket snart. J-suffixet indikerar helt enkelt stöd för Intels Execute Disable Bit (EDB), identisk med AMD:s NX-bit.

Aktiverad (på Windows) genom Service Pack 2, EDB och NX förhindrar program från att exekvera skadlig kod som finns i olika delar av minnet. Vi har pratat kort om EDB/NX här på AnandTech, och Microsoft har också en informativ sida om detaljerna i Service Pack 2:s support för teknikerna.

Arkitektoniskt, förutom inkluderingen av EDB-stöd, förblir Pentium 4 570J oförändrad från alla tidigare Prescott-baserade processorer. Om du vill förstå lite mer om Prescotts arkitektur, se till att läsa vår omfattande täckning av tekniken och förbättringar/brister av Intels flaggskeppskärna. Men om du redan är igång, låt oss ta det direkt.