Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels nyaste Quad Xeon MP kontra HP:s DL585 Quad Opteron

Introduktion

Det har skett ett obevekligt angrepp på marknaden för serverprocessorer. Hur skulle du annars kunna beskriva Intels imponerande mängd nya server-CPU-lanseringar och aggressiva priser under de senaste månaderna? I slutet av maj 2006 släppte Intel den dubbla kärnan Xeon DP 5080 “Dempsey” på 3,73 GHz, fortfarande baserad på samma arkitektur som den senaste Pentium 4 (“Presler”). Som framgår av Dell DVD-butikens benchmark gjorde Dempsey prestandagapet med de bästa AMD Opteronerna mindre, men det var fortfarande inte särskilt konkurrenskraftigt i prestanda/Watt-ligan.

Bara en månad senare granskade vi en ny Xeon DP 5160 baserad på Intels helt nya Core-arkitektur, kodnamnet Woodcrest. Med undantag för SSL-kryptering och MySQL-databastesterna, slog nya Xeon DP helt enkelt ut konkurrensen. Vår senaste data visar att Xeon 5160 överträffar den bästa Opteron (2,8 GHz) med 10% (MySQL) till 60% (LAMP), samtidigt som den presenterar 33% lägre TDP-tal (80W mot 119W, 65W mot 95W). AMD lanserade den nya Socket F i augusti, men de nuvarande Opteronerna är inte kapabla att extrahera högre prestanda ur de snabbare DDR2 DIMM:erna, vilket lämnar AMD inget annat alternativ än att kraftigt sänka priset på deras server-CPU-flaggskepp på marknaden med dubbla sockel.

Xeon MP-maskinen ovanpå HP DL585 i vårt rack…
men kan det verkligen övermanna quad Opteron?

Men Intel var inte nöjd. Den lukrativa 4-sockelmarknaden dominerades och domineras fortfarande av 8xx Opteron, som lyckades ta upp till 50 % av marknadsandelen på bara några år. I september föddes 3,4 GHz Xeon MP 7140M, kodnamn Tulsa. Med upp till 16 MB L3-cache, kan den nya Xeon MP stoppa AMD:s Quad Opteron från att ta ännu fler marknadsandelar? Eller måste vi vänta på att Tigerton kommer? Låt oss ta reda på….