Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels nya DDR-kretsuppsättningar – 845E & 845G

För två veckor sedan lanserade Intel de första 533MHz FSB-processorerna på 2,4 och 2,53GHz; tillsammans med de nya processorerna introducerade Intel den första 533MHz FSB-kretsuppsättningen – 850E. Idag överför Intel alla sina Pentium 4-chipset till 533MHz FSB-plattformar med lanseringen av 845E. Precis som fallet var med 850E är den enda ändringen som görs på 845E det officiella stödet för 533MHz FSB.

Samtidigt är Intel äntligen redo att debutera sin första nya 3D-grafikkärna på fyra år. Till skillnad från Intels första skott på grafikmarknaden (i740), hittar du inte denna nya kärna på tilläggsgrafikkort; den nya grafikkärnan kommer bara att finnas i två nya Pentium 4-chipset som Intel tillkännager idag också – i845G och 845GL.

Varför allt krångel över en chipset med integrerad grafik? Några av de största marknaderna inom datorbranschen är för system med billig integrerad grafik. Den billiga konsument- och företagssektorn är nästan uteslutande integrerade grafikmarknader på grund av deras priskänslighet och bristande behov av lösningar med högre prestanda. Eftersom det är några av områdena med högsta volym är det inte så förvånande att Intel har drivit på utvecklingen av en uppdaterad 3D-kärna för att skräddarsy till dessa marknader.

Men lanseringen av dessa nya styrkretsar skiljer sig lite från lanseringen av de flesta Intel-kretsuppsättningar eftersom moderkort inte är tillgängliga i stort sett. När 845-kretsuppsättningen först lanserades var totalt 11 moderkort klara och i våra händer långt innan chipsetet officiellt tillkännagavs. För vår sammanfattning av 845 DDR, publicerad på Intels tillkännagivandedatum, hade vi 12 kort till vårt förfogande. Men den här gången är situationen helt annorlunda. De flesta moderkortstillverkare var inte redo med sina prover och vi kunde bara få kort från DFI, Gigabyte och MSI samt från Intel förstås.

Vi är inte säkra på om detta tyder på en relativ brist på entusiasm för styrkretsen bland taiwanesiska moderkortstillverkare eller om andra problem förekom. Även trots den svaga lanseringen finns det fortfarande fler kort tillgängliga baserat på de nya styrkretsen än någon SiS- eller VIA-lansering, vilket är något vi har pressat båda dessa tillverkare att förbättra till liten nytta.