Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels NetBurst-arkitektur – Pentium 4:s inre får ett namn

AMD har stadigt tagit marknadsandelar ända sedan lanseringen av deras Athlon förra augusti, deras Thunderbird i juni och deras Duron kort därefter. Företaget har kommit från en mikroprocessortillverkare som fokuserat på att leverera processorer för värdemarknadssegmentet till en tillverkare som hjälper till att driva desktopmarknaden i både prestanda- och värdesegment.

En av de främsta anledningarna till att AMD:s senaste processorutgåvor har varit så framgångsrika är att, till skillnad från deras konkurrenter, i första hand Intel, K7-arkitekturen och dess derivator är free från de många begränsningar som 5 år gammal P6-arkitektur lägger på Intels nuvarande flaggskepp, Pentium III. Genom att läsa ovanstående uttalande skulle du anta att Athlon nästan höll på att riva Pentium III när det gäller prestanda. Det är det inte.

Det fina med K7-arkitekturen är att den är väldigt skalbar, speciellt när man tänker på den i stort sett outnyttjade (av AMD förstås) avancerade arbetsstations-/servermarknaden som kräver flerprocessorlösningar. Så även om Pentium III och dess medföljande P6-buss fungerar bra nu, finns det ett definitivt behov av en kraftfullare lösning för Intels framtida processorer om de planerar att behålla sin nuvarande marknadsfördel.

Intel gav oss en mycket trevlig överraskning på våren 2000 Intel Developer Forum (IDF) i februari: för första gången diskuterades Willamettes arkitektur i en anständig mängd detaljer. Intel har dock varit ganska tyst om Willamette tills nu.

Om två dagar börjar Intels årliga Fall IDF, och dagens stora ämne kommer att vara arkitekturen som Willamette, eller Pentium 4, är baserad på. Vi fick klartecken av Intel för att ge er alla detaljer om den här nya arkitekturen idag så att ni kan få ett försprång på din IDF-läsning, som vi kommer att tillhandahålla senare i veckan.

Mycket av det vi kommer att prata om i den här artikeln är en uppföljning av vår första IDF-bevakning i vår Intel IDF Report #1 och våra IDF CPU Report-artiklar som publicerades tidigare i år.