Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels moderkort: Något ond så här kommer…

“Inte ord, gubbe,” sade herr Dark. “Inte ord i böcker eller ord du säger utan riktiga tankar, verkliga handlingar, snabba tankar, snabba handlingar, vinn dagen.”

Ett av de mer gripande citaten från Ray Bradburys klassiska roman, “Something Wicked This Way Comes”, förklarar till fullo resonemanget bakom Gigabytes önskan att designa, implementera och producera tekniskt innovativa produkter snabbt till en marknad som är mättad med kakformar och idéer.

Det är denna snabba tankeprocess tillsammans med snabba åtgärder som har gjort det möjligt för Gigabyte att introducera flera innovativa produkter under det senaste året som inkluderar allt från moderkortet GA-8I945P med dubbla grafikkort till det imponerande SLI-baserade GV-3D1-68GT-grafikkortet. Även om den verkliga kommersiella framgången för dessa för närvarande nischprodukter är öppna för debatt, är det inte företagets önskan att introducera dessa typer av produkter.

Idag kommer vi att se över funktionerna, prestanda och ondskefullt unika möjligheter hos moderkortet Gigabyte GA-8N SLI Quad Royal.


Klicka för att förstora

Detta moderkorts primära designfunktion är quad-grafikkapacitet med möjlighet att driva 10 skärmar genom att använda två Gigabyte GV-3D1-68GT revision 2-kort, som stöder upp till fyra skärmar per kort, och sedan inklusive ett extra NVIDIA-baserat PCI Express-grafikkort. Du kan också installera fyra PCI Express-grafikkort och ett PCI-baserat grafikkort för att nå den maximala tio skärmkonfigurationen, men detta motverkar syftet med att använda den senaste grafikkortstekniken i ett prestandaorienterat kort. Ovanstående bild levererades av Gigabyte och är tänkt att visa kapaciteten för 10 skärmar. Vi kunde inte testa 10 bildskärmar på grund av avsaknaden av revisionskortet 2 Gigabyte GV-3D1-68GT.

Naturligtvis finns det en myriad av kombinationer upp till de maximala 10 skärmar som är tillgängliga med detta kort. ATI-grafikkort stöds fullt ut, även om de inte testades för den här artikeln. Vi testade flera bildskärmskonfigurationer helt utan problem med två 6600GT-, två 7800GTX- och ett Gigabyte GV-3D1-68GT-kort för de olika bildskärmskombinationerna som inkluderade upp till åtta bildskärmar. Faktum är att vi kunde överklocka systemet till dess maximala fsb-gräns med två 6600GT- och två 7800GTX-kort installerade på kortet.

Hur är allt detta möjligt? Den grundläggande designfunktionen härrör från NVIDIAs beslut att använda ett HyperTransport-system för att länka samman nord- och sydbryggkomponenterna i nForce 4 SLI Intel Edition-kretsuppsättningen. Gigabyte tog denna grundläggande layout och konstruerade en lösning för att tillåta borttagningen av Intel Edition south bridge (MCP) och infogning av nForce 4 SLI-kretsuppsättningen från deras AMD-produktlinje. AMD nForce 4 SLI-komponenten är en enkelchipsdesign som inkluderar kärnlogiken, nätverksfunktioner, USB och lagringsalternativ. Genom att använda de senaste kärnlogikrevisionerna av nForce 4 SLI Intel (C19) och AMD (CK804) styrkretsar, gjorde detta att Gigabyte kunde producera ett fullt utrustat kort med fyra x8 PCI Express-platser med möjlighet att använda två av dessa kortplatser i full x16 läge. I den här konfigurationen kommer de andra två x16-platserna att fungera som x1-kompatibla platser. Var och en av kortplatserna kan användas av olika PCI Express-tillbehör förutom grafikkort.

Möjligheten att ha två x16-platser för videodrift och tillgängligheten av Gigabyte GV-3D1-68GT SLI-grafikkort med en kortplats väcker frågan om det här kortet är kapabelt till Quad GPU SLI-drift. Revision 2 GV-3D1-68GT grafikkort har de nödvändiga SLI-kontakterna och GA-8N-kortet har designats för detta ändamål. Gigabytes framåtanda kring detta ämne är dock dämpat eller mer än sannolikt doserat med en hink kallt vatten av NVIDIAs nuvarande beslut att inte stödja quad GPU-operationer i sina drivrutiner. Jag måste dock berömma Gigabytes nuvarande design och tankeprocess för singelplats SLI-kapacitet, eftersom den eventuella migreringen till quad-baserade SLI-kapabla system är oundviklig precis som flera kärndesigner nu tar över i processorarenan.

Låt oss se vad mer denna bräda är kapabel till nu och om den kan vinna dagen.