Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels Dual Core-strategi har undersökts

Har du hört motstridig information om dubbla kärnor på sistone? Här är en sammanställning av allt vi har och vet om Intels planer med dubbla kärnor för de kommande två åren.

Dual Core för stationära datorer 2005

Intel har ännu inte bestämt vilket märke de kommer att marknadsföra sina första stationära chips under, även om vi förväntar oss att de fortsätter att använda Pentium 4-varumärket men med något slags tillägg som Extreme Edition eller Lots of Cores Version. Intel har dock redan bestämt vad specifikationerna och modellnumren för deras dual core chips kommer att vara.

För närvarande släpps under tredje kvartalet 2005, Intel har tre chip med dubbla kärnor på sin stationära färdplan: x20, x30 och x40. Den enda skillnaden mellan dessa tre chips är klockhastigheten, där x20 körs på 2,8 GHz, x30 körs på 3 GHz och x40 körs på 3,2 GHz. Alla chips är LGA-775-kompatibla och drivs av en 800MHz FSB. Hyper-Threading är inte aktiverat med Intels dual core chips.

När det gäller arkitektur är x-serien av processorer med dubbla kärnor från Intel byggda på den lite omtalade Smithfield-kärnan. Medan många har spekulerat i att Smithfield kan vara baserad på Banias eller Dothan, är det nu klart att Smithfield är lite mer än två 90nm Prescott-kärnor byggda på samma dyna. Det finns ett krav på en mycket liten mängd arbitrationslogik som kommer att balansera busstransaktioner mellan de två CPU:erna, men för det mesta är Smithfield i princip två Prescotts.

Men går inte Prescott för varmt redan? Hur skulle Intel möjligen kunna bygga sitt första chip med dubbla kärnor av 90nm besten som är Prescott? Problemet med att Prescott slår högre klockhastigheter slutar med att vara termisk densitet – för många transistorer, som genererar för mycket värme, i ett för litet utrymme. Intels automatiserade layoutverktyg hjälper till att minska denna börda lite, men det som är viktigt är att den termiska tätheten i Smithfield inte är värre än Prescott. Om du tar två Prescotts och placerar dem sida vid sida, kommer områdena på formen med den största termiska tätheten fortfarande att vara desamma, det blir helt enkelt dubbelt så många av dem. Så den totala strömförbrukningen kommer uppenbarligen att ökas med en faktor två och det kommer att avledas mycket mer värme, men den termiska densiteten för Smithfield kommer att förbli densamma som Prescott.

För att hantera det faktum att Smithfield behöver kunna köra med konventionell kylning sänkte Intel klockhastigheten på Smithfield till intervallet 2,8 – 3,2 GHz, från den snabbaste 3,8 GHz Prescott som kommer att finnas ute just då. Minskningen av klockhastigheten kommer att se till att temperaturer och strömförbrukning är rimligare för Smithfield.

Smithfield kommer även att ha EM64T (Intels version av AMDs x86-64-tillägg), EIST (Enhanced Intel SpeedStep Technology) och Intels XD-bitstöd. Chipsetstöd för Smithfield kommer från Glenwood och Lakeport, som båda stöder 1066MHz FSB (liksom 800) och Dual Channel DDR-2 667 och 533. Glenwood (efterföljaren till 925X) kommer att stödja upp till 8GB minne, vilket gör det är den perfekta kandidaten för EM64T-aktiverade processorer som vill bryta 4GB-barriären.