Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intels 1,13 GHz CPU återkallad – tar Intel till desperata åtgärder?

Det var väldigt länge sedan jag skrev en Editorial för AnandTech, främst för att det inte har funnits ett behov av det. Men med det senaste händelseförloppet kring lanseringen och senare återkallelsen av 1,13 GHz Pentium III, är det definitivt dags för några kommentarer från yours truly.

Framgång är något som kan mätas av en mängd olika faktorer, vissa anser att rikedom, materiell ägodel och resning är mått på det, medan för andra är personlighet, integritet och ärlighet, särskilt när de står inför motgångar, de verkliga måtten på framgång. . Den enda sanna punkten för enighet de flesta av oss kan komma till är att för att bli framgångsrik måste man utan tvekan arbeta mycket hårt för det.

Intel har definitivt nått en synlig nivå av framgång. Datorindustrin skulle förmodligen inte vara sig lik om det inte vore för de framsteg som Intel har fört till arenan. Deras Pentium Pro (P6)-processor var den första x86-processorn som verkligen kunde positioneras mot RISC-konkurrenterna (Reduced Instruction Set Computing) och fick slutligen high end-marknaden att ta x86-processorer på allvar. Pentium II var den första x86-processorn som tog ner en höghastighets L2-cache till skrivbordsmarknaden, processorn banade också vägen för ett antal varianter att produceras. Den resulterande Celeron gav värdemarknadssegmentet ny innebörd, och erbjöd prestanda som var långt ifrån lågpris, men ändå garnerade en prislapp som definitivt var långt ifrån avancerad. Det råder ingen tvekan om det, Intel har definitivt arbetat hårt för att komma dit de är idag, och branschen som helhet har definitivt gynnats av deras närvaro.

Under större delen av 1999 hade Intel väldigt lite att oroa sig för när det gäller konkurrens. Medan AMD K6-2 och K6-III-processorerna var fantastiska för Socket-7-moderkortsägare, skulle de flesta användare som var ute efter att köpa ett nytt system behöva få en hel del övertygande innan de begav sig längs Socket-7-vägen. När fler och fler inkompatibilitetsproblem började dyka upp mellan de två huvudsakliga Socket-7-kretsuppsättningarna med AGP-stöd (ALi Aladdin V & VIA MVP3) och några av de mest populära grafikkretsuppsättningarna (NVIDIA TNT2), huvudvärken förknippad med att äga en Socket-7 Systemet blev snabbt inte värt det, särskilt med Celeron placerad på en mycket överkomlig nivå. Inte nog med att AMD:s flaggskeppslösningar plågades av fler inkompatibilitetsproblem än deras Intel-motsvarigheter, de var också offer för subpar FPU-prestanda även jämfört med Intels “low-end” Celeron-processor. AMD:s 3DNow! instruktionsuppsättningen gav en viss förbättring i denna kategori, tyvärr räckte det inte för att ge AMD ett försprång gentemot Intel.
Intel brukade dominera fullständigt, särskilt under spel som kan ses från diagrammet ovan i vår recension av Pentium III i februari 1999

Intel njöt helt klart av en succé, utan någon större konkurrens närvarande i branschen, och ett säkert grepp om prestandakronan i värde-, dator- och prestandamarknadssegment. Tyvärr för Intel banade detta vägen för AMD att komma in och ta en hel del av ljuset med deras Athlon-processor som släpptes i augusti 1999.