Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Xeon 3.6 (Nocona) vs. AMD Opteron 250 – Databastest

Introduktion

Över ett och ett halvt år har gått sedan AMD tillkännagav sin K8-arkitektur för världen, och vad har förändrats? Tja, “jävligt mycket” är svaret. Opteron har visat sig vara en värdig konkurrent till den ökända Intel Xeon-serien av processorer, och Intel har följt AMD för en förändring, något som ingen kunde ha förutsett för några år sedan. Dual-core processorer är vid horisonten; AMD demonstrerade sina med Hewlett Packard för bara några veckor sedan, och Intel demonstrerade sina på Intel Developers Conference i september 2004.

Så vi har sett AMD tävla på både desktop- och servermarknaden, men övergår detta till en seger i företagens Amerika? Tja, det har verkligen väckt deras intresse nog för Intel kommentera det i en ny artikel på news.com. Itanium har inte varit riktigt den framgång som Intel hoppats på, men det betyder inte att AMD har servermarknaden vid makten ännu, inte ens i närheten. AMD har fortfarande en kamp i uppförsbacke, där Intel äger över 80 % av PC-processormarknaden och AMD äger cirka 15 % i augusti 2004. Till AMD:s förtjänst har de tecknat några av de första kunderna som HP, IBM och Sun, och i november förra året tillkännagav AMD sin nya tillverkningsanläggning i Dresden för att hålla jämna steg med efterfrågan.

En sak som är säker är att ingen av processorjättarna sitter och tar lätt på sin framgång. Väl medveten om att AMD knackar på dörren har Intel äntligen släppt den nya Nocona-serien av Xeons, som följer i 64-bitars fotspår av AMD med EM64T. AMD har släppt sin senaste Opteron-klockökning med den nya 250-serien av processorer, som är en 2,4 GHz Opteron för de som föredrar klockhastighetsversionen.