Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel X25-M SSD: Intel levererar en av världens snabbaste enheter

Se till att läsa vår senaste SSD-artikel: SSD-återfallet för en uppdaterad titt på SSD-marknaden.

Ingen ägnade särskilt mycket uppmärksamhet åt att Intel skulle komma in i SSD-branschen (Solid State Disk). Vi hörde alla tillkännagivandena, vi hörde påståendena om fantastisk prestation, men jag trodde inte riktigt på det. När allt kommer omkring var det bara en fråga om att koppla ihop ett gäng flashchips till en kontroller och sätta dem i en enhetskapsling, eller hur?

Ju närmare vi kom att släppa och ju mer tid jag spenderade med konkurrerande produkter, desto mer insåg jag att Intels största lansering 2008 inte skulle vara Nehalem – det skulle bli dess SSD:er. Om Intel kunde prissätta dem rätt, och om Intel kunde leverera på prestanda, skulle den största uppgraderingen du kan göra för din PC – oavsett om det är stationär eller bärbar dator, inte vara att slänga in en snabbare CPU, det skulle vara att migrera till en av dessa SSD:er. Kombinera Nehalem och en av dessa mytomspunna SSD:er och du fick en njutning. Men det var en stor om…Intel fortfarande var tvungen att leverera.

Vi har redan pratat om dreven på IDF. Intel X25-M och X18-M, tillgängliga i 80GB kapacitet, 2,5″ respektive 1,8″ formfaktorer (respektive) med 160GB versioner på väg. Idag får vi dela prestandadata och prisinformation, varav den ena är mer imponerande än den andra. Intel kommer att sälja X25-M för $595 MSRP genom OEMs och kanalleverantörer, även om jag hör att gatupriset kan vara lägre.

Båda -M-modellerna är baserade på Intels MLC-blixt, medan en X25-E med SLC-blixt kommer att släppas i slutet av detta år. Jag ska detaljera skillnaderna om lite.

Priset är grovt, vilket gör att Intels X25-M är billigare än SLC-enheter på marknaden men dyrare än MLC-enheter. Dina alternativ är i praktiken att skaffa en 128 GB MLC-enhet, en 80 GB Intel X25-M eller en 64 GB SLC-enhet. Men som du kan förvänta dig skulle jag inte vara så upphetsad om beslutet var så enkelt. Under de kommande sidorna ska vi gå igenom arkitekturen för en NAND-flashbaserad SSD, undersöka problemen med nuvarande MLC-enheter (och visa hur Intel-enheten inte påverkas) och slutligen jämföra Intel-enhetens prestanda med MLC, SLC och standardhårddiskar (både 2,5″ och 3,5″) i en mängd verkliga applikationer.

Om du vill veta slutet först kommer jag inte att få dig att vänta. Intel levererade absolut med sina första SSD:er. Efter att jag slutfört min första testning av enheten skickade jag AnandTech Senior Editor, Gary Key ett meddelande:

“Jag tror att Intel bara Conroe hade hårddiskmarknaden.”

Ärligt talat, inom 6 månader skulle jag förvänta mig att det skulle vara lika viktigt att ha en av dessa enheter i ditt system, som din start-/applikationsenhet, som det var att ha Conroe i ditt system redan 2006. Det enda problemet här, det enda problemet jag har är priset. Jag hoppades på något mycket lägre från Intel och även om priset är motiverat baserat på prestanda, säkerställer det att X25-M som de flesta högpresterande SSD:er förblir en lyxvara.

Även om X25-M inte är världens snabbaste lagringsenhet över hela linjen, är den bland de snabbaste. Och i de områden som den dominerar gör den det så otroligt bra. Den andra stora saken? Du har en av världens snabbaste hårddiskar och den får plats i din bärbara dator.

Låt oss komma till det.