Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel visar upp MeeGo Tablet-användarupplevelse

Medan jag planerade mina Mobile World Congress-möten fick jag en e-postförfrågan från Intel. Den ville ge mig en snabb rundtur i det senaste MeeGo-gränssnittet för surfplattor. MeeGo, som ni kanske minns, var kombinationen av Intels Moblin OS och Nokias egna insatser. Även om MeeGo inte är helt övergiven av Nokia, ser det osannolikt ut att Nokia kommer att vara en stor aktör i det framöver med tanke på det nya partnerskapet med Microsoft.

Intel kör fortfarande med MeeGo och verkar tyvärr behålla det mindre än idealiska namnet trots den senaste omvälvningen med sin partner (åtminstone Moblin lät respektabelt, MeeGo låter som något du säger innan du använder badrummet).


MeeGo är designat för att vara ett mobilt operativsystem som kan användas på en mängd olika enheter. Bilar, netbooks, smartphones, surfplattor och till och med TV-apparater är tänkta att byggas kring det helt öppna operativsystemet. Intel hoppas att MeeGo ska vara det verkligt öppna alternativet till Android. Det är ett minst sagt högt mål. Google introducerade officiellt Android 3.0 tidigare under månaden och enheter baserade på det förväntas levereras inom de närmaste månaderna. Den version av MeeGo Intel som demonstrerats för mig är dock en mager 1.2. Även om jag vet att jämföra versionsnummer inte är det mest vetenskapliga i världen, är det det enklaste sättet för mig att påpeka att MeeGo inte är i närheten av mognadsnivån för Android.


Poängen med dagens demo var att visa upp grunden för MeeGos surfplattas användarupplevelse. Intels fokus här är multitasking. Vad Intel vill bli av med är konceptet att gå tillbaka till en appstartare för att göra något annat med din surfplatta. Istället anser Intel att du borde kunna starta appar baserat på vad du gör. Det är en subtil skillnad, men en som bäst beskrivs med en skärmdump.


Detta är MeeGo-surfplattans användarupplevelse. Skärmen behandlas som en visningsport till ett oändligt brett och oändligt högt skrivbord. Du rullar från vänster till höger för att se fler paneler och upp/ner för att se mer information inom en panel.

Varje panel är grupperad efter en övergripande funktion. Panelen My Tablet innehåller dina bästa applikationer samt enhetsinställningar för när du absolut behöver göra något på gammaldags sätt. Vänner-panelen samlar all din kommunikation mellan dig och dina vänner. Det kan vara i form av tweets, Facebook-statusuppdateringar samt e-postmeddelanden och andra meddelanden. Allt visas i denna enda vy. Om du trycker på något av objekten i vyn kommer den associerade applikationen att starta (t.ex. tryck på ett e-postmeddelande som du fått från en av dina vänner för att starta e-postappen).


Det finns också paneler för musik, foton och webbplatser.

Intel anser att det är dumt att starta applikationer för att senare komma åt data med dem och du bör istället presenteras med den information du vill ha och den bör starta alla nödvändiga applikationer åt dig. Det är ett skifte från den appcentriska modellen för dagens smartphone/surfplatta OS till en datacentrerad modell. Intel anser att detta tillvägagångssätt kommer att minska antalet tappningar som krävs för att effektivt multitaska, vilket uppenbarligen kommer att uppmuntra tyngre användningsmodeller och i slutändan kräver snabbare SoCs för att köra allt.


Om den oändligt breda/höga visningsporten låter mycket som Microsofts Windows Phone 7 UI så är du inte ensam. Konceptet verkar väldigt likt, även om det inte är alls lika snyggt/polerat i MeeGo idag. För att inte stödja fullskalig multitasking ur lådan är Microsofts WP7 UI mycket effektivt för att flytta mellan appar. Om MeeGo kan duplicera den effektiviteten och utöka den är jag intresserad.Microsofts Metro UI

Det större problemet jag ser med MeeGo är den enorma kopplingen mellan Intels ambitioner och det aktuella läget. Om Android är målet behöver MeeGo göra stora framsteg på relativt kort tid. Dessa operativsystem för smartphones/surfplattor måste vara löjligt polerade, de måste få mekaniska brödrostar att se svåra att använda och MeeGo är helt enkelt inte där än.

MeeGo stöder för närvarande Swype

Jag gillar konceptet. Ett verkligt öppet OS som möjliggör oändlig anpassning och stöder allt från smartphones och surfplattor till PC och TV. Vi behöver enande. Det sista jag vill ha är att ha en HP-surfplatta som inte kan köra samma appar som min iOS-smartphone och min Google TV. Tyvärr för Intel tycker jag att kortleken är staplad mot den på detta. Intel gör ett fantastiskt jobb med att utföra sina mikroprocessordesigner, men dess aktiviteter utanför läroplanen möts sällan med lika stor framgång.


Jag är helt ute efter mer konkurrens så låt oss se vart MeeGo tar oss under de kommande åren.