Intel varnar för CPU-lagerbrist inom en snar framtid

0 Shares

Intel har varnat för att vi går in i en period där leverans av processorer till konsumenter kommer att bli tunn på marken, så tyvärr kan vi förvänta oss problem framåt på lagerfronten.

Faktum är att Intels finansdirektör George Davis har sagt att det kommer att finnas ” akuta ” leveransproblem under tredje kvartalet (fram till september), efter VD Pat Gelsingers senaste observation att den globala chipbristen sannolikt kommer att fortsätta under en eller två år, så kanske fram till 2023.

Davis sa vid ett intäktssamtal (som transkriberats av Seeking Alpha): ”Ihållande branschövergripande komponent- och substratbrist förväntas sänka CCG (Client Computing Group) intäkter i följd. Vi förväntar oss att utbudsbristen kommer att fortsätta under flera kvartal men verkar vara särskilt akut för kunder under tredje kvartalet. I datacentret förväntar vi oss att företag, myndigheter och moln visar ytterligare återhämtning under tredje kvartalet. ”

Prioriteringar för tungvikt

Intel prioriterar produktionen av tunga processorer för användning av datacenter eftersom det är där de stora vinsterna ligger (och på grund av kontrakt är chipjätten bunden av). Naturligtvis, om du bara har en viss produktionskapacitet, är det vettigt att producera de största intjänande processorerna med den högsta premien. Faktum är att vi har sett detta tidigare när Intel har kämpat med leveransproblem, med företaget som offrar avancerade processorer för att producera avancerade Core-modeller och serverchips.

Det centrala problemet här är ett problem med substratförsörjningen (chipets baslager), och som Toms hårdvara, som tog upp detta, påpekar, är det specifika problemet med otillräckliga Ajinomoto ABF-substrat. Brist på dessa är Intel begränsad när det gäller mängden processorer det faktiskt kan göra, och även om företaget har gjort steg för att arbeta med självförsörjning – slutproduktion av ABF-substrat internt, och även investera i ABF-substratproducenter – dessa ansträngningar kommer inte att påverka att mildra bristen förrän senare på året.

Davis sa: ”Vi gjorde ett riktigt bra jobb med att äta upp många av våra substrat, varav några trodde vi skulle ha tillgängliga för oss under tredje kvartalet. Han tillade: ”Under tredje kvartalet kunde vi se att vi hade en riktig utbudsutmaning, den är akut. Men Q4, vi gör allt vi kan för att hjälpa våra substratleverantörer att öka utbudet, inklusive att avsluta en del av deras tillverkning i våra egna anläggningar, vilket vi kan göra med som IDM [integrated device manufacturer]. ”

Analys

Medan aktiebrist knappast är något nytt idag, och vi har tidigare fått höra att komponentförsörjningsfrågorna inte försvinner när som helst – trots några glimtar av hopp om GPU: er – är denna senaste antagande verkligen en besvikelse.

Mer till poängen är att produktionsfrågorna för Q3 kallas ” akut ” och ganska seriöst klingande är en olycksbådande anmärkning för dem som vill plocka upp ett Intel-chip inom en snar framtid.

Kom också ihåg att Intel förbereder sig för att lansera nästa generations Alder Lake-processorer senare 2021. Med tanke på den ökande mängden läckage runt Alder Lake och det faktum att provchips enligt uppgift redan är listigt sålda i Kina, verkar det som Processorer från 12: e generationen är på väg mot en ryktad lansering i oktober.

Det är naturligtvis Q4, där Intel förväntar sig att saker och ting kommer att hämta sig lite från Q3, men om Alder Lake visar sig vara lika lovande som vinrankan räknar med, kommer det sannolikt att vara mycket efterfrågat. Och med tanke på vad vi hör här är det inte svårt att föreställa sig en annan situation där CPU-lager blir en kamp att hitta med nya modeller, och scalpers sedan blir involverade i de vanliga resultaten och spiralpriserna.

Dagens bästa bärbara erbjudanden

0 Shares