Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel SR440BX Slot-1 microATX

Alla berömmer ABITs, branschens AOpens när det kommer till tweakern som vill överklocka; och sedan går Tyans och Supermicros i branschen bort med berömmelsen när de diskuterar avancerade arbetsstationer/servermoderkort, men en av de mest förbisedda moderkortstillverkarna av de flesta hårdvaruentusiaster råkar vara de som tillverkas i Intels fabriker. Ironiskt nog råkar Intel vara den mest populära moderkortstillverkaren när det kommer till försäljning, Intel har i genomsnitt över dubbelt så mycket som den näst ledande moderkortstillverkaren, vilket förstås betyder att Intel är nummer ett på det området också.

AnandTech tog en titt på Intels enda BX-baserade moderkort för ett tag sedan, SE440BX, men i en värld dominerad av överklockning kom moderkortet inte fram med en positiv recension. Den enda styrkan med SE440BX verkade vara dess design och konstruktion, vilket ledde till att det var ett av de mest pålitliga moderkorten som AnandTech någonsin har torterat i labbet. Hur många spelare tror du köpte SE440BX för sina system? Med största sannolikhet väldigt få. Förra året var året för den överklockade Celeron, och det enda tillgängliga moderkortet som absolut inte ger någon potential för överklockning råkade vara SE440BX.

Med den överklockbara Celeron 300A som sakta försvinner från spelscenen och introduktionen av snabbare delar (både Pentium III och Celeron), är valet för ett moderkort nu mycket större än den en gång så enkla vägen för ABIT BH6. Samtidigt byggs trenden mot högintegrerade moderkortslösningar upp, med Intel bakom ratten i denna vagn nu. Intels senaste release illustrerar denna trend, men hur väl lämpad är SR440BX för dina behov?New Anand Tech Report Card Rating
90/A-Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt Slot-1
Chipset Intel 440BX
L2-cache N/A (på chip)
Formfaktor microATX
Busshastigheter 66/100
Klockmultiplikatorer 1,5x – 6,5x
Stöds för spänningar 2,8v / 2,0v (automatisk upptäckt)
Minnesplatser 2 168-stifts DIMM-platser
Expansionsplatser 0 AGP-plats
4 PCI-platser (4 i full längd)
1 ISA-plats (1 delad / 1 fullängd)
BIOS AMI BIOSDe goda
SR440BX är byggd på ett microATX formfaktor-kretskort, och råkar vara en Slot-1-lösning trots trenden mot Socket-370 följt av de flesta moderkortstillverkare. Kortet har en 4/1/0 expansionsplats (PCI/ISA/AGP)-konfiguration som är elegant upplagd på ett sådant sätt att alla kortplatser kan acceptera fullängdskort. Avsaknaden av en AGP-plats kompenseras av att AGP-bussen är upptagen av en inbyggd nVidia Riva TNT AGP-grafikadapter. Medan de flesta moderkortstillverkare vänder sig till billigare lösningar från ATI för integrerad grafik, gick Intel helt klart med det bästa i åtanke, eftersom den otroligt populära TNT tog sig in på SR440BX.


Klicka för att förstora

Den inbyggda TNT har en 16MB 100MHz SDRAM-minneskonfiguration och arbetar med en 90MHz kärnklockfrekvens. Det ser ut som att Intel hade lite mer än affärsanvändaren i åtanke när de satte ihop detta moderkort. Eftersom TNT är ombord på SR440BX har Intel kontroll över de typer av filter som placeras mellan RAMDAC och VGA-utgången på baksidan av moderkortet. På grund av deras design är 2D-bildkvaliteten för den integrerade TNT betydligt bättre än de flesta TNT-kortlösningar där ute, men designen är fortfarande inte lika skarp och tydlig som den för den fristående Matrox G200. Oavsett, förvänta dig inte att 2D-bildkvaliteten på TNT ska vara dålig på SR440BX, men förvänta dig inte att den slår av dina strumpor heller.

När det gäller minnet är SR440BX utrustad med magra 2 SDRAM DIMM-platser, men för ett moderkort av den här storleken kan man förvänta sig. ATX-strömförsörjningskontakten är försiktigt placerad bredvid den andra DIMM-platsen och är ur vägen för alla komponenter på moderkortet. DIMM-platserna placeras nästan i linje med 443BX North Bridge-kontrollkretsen, vilket minskar spårlängden mellan styrkretsen och DIMM-platserna, och minskar därför möjligheten för tillförlitlighetsproblem orsakade av minnesproblem. Tyvärr faller resten av ditt systems öde i händerna på minnestillverkarna och hur väl de designar sina moduler.

SR440BX fortsätter på vägen mot integration och har en av de integrerade ljudkontrollerna av högsta kvalitet som finns på ett moderkort, Creative Labs PCI SoundBlaster 64 (ES1373). Den inbyggda PCI-ljudkontrollern är allt vanligare bland högintegrerade moderkort, med fler och fler tillverkare som till och med drar nytta av ES1373-kontrollkretsen. Det behöver inte sägas att ljudkvaliteten på SR440BX är tillräckligt bra för alla som inte är intresserade av en helt 3D-ljudupplevelse. För er som är det kan det inbyggda ljudet inaktiveras i BIOS-inställningen.

Intel tillhandahåller standardanvändarmanualen och drivrutins-cd-rom med SR440BX. Manualen täcker allt du behöver veta om moderkortet, även på en mängd olika språk. Den medföljande CD-ROM-skivan ger dig alla drivrutiner du behöver för SR440BX, samt en kopia av användardokumentationen för moderkortet. SR440BX är ett helt bygellöst moderkort, det enda konfigurationsalternativet på själva moderkortet är om du vill tillåta åtkomst till BIOS eller inte, en funktion som måste inaktiveras om du vill att ditt system ska starta ordentligt (SR440BX är i grunden en konfiguration en gång typ av moderkort, ingen justering här).

Stabilitet verkar vara den högsta prioritet för Intel med sina moderkort, de är inte alltför bekymrade över prestandan eller funktionerna på sina kort eftersom de redan har en garanterad efterföljare från de större OEM:erna (Dell, Gateway, etc…), men om deras brädor skulle börja misslyckas, måste de ta stryk som en hel del användare skulle ge dem. De flesta moderkort du ser i de där Gateway-, Dell- och Micron-datorerna är tillverkade av Intel, och som du säkert kan gissa, blir det till slut fler moderkort än vad till och med ABIT/AOpen kan stå för att sälja … tillsammans. Så det är vettigt för Intel att vilja koncentrera sig på stabiliteten/kvaliteten på sina produkter, snarare än hur högt du kan överklocka dem. Resultatet? SR440BX är ett moderkort som verkligen förtjänar ett beröm från sin stenhårda stabilitet, vilket till och med gör AOpen AX6BC på skam när det gäller övergripande kvalitet, tillförlitlighet och stabilitet.

Prestandan hos SR440BX, på grund av sin integrerade TNT-accelerator, råkar vara bättre än den för de flesta konkurrerande moderkort under Winstone 99. Samtidigt har OpenGL-stödet som den integrerade TNT ger till bordet och otroliga prestanda, gör SR440BX till en nästan perfekt val för användare som letar efter ett mycket integrerat system.