Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Pentium III 866, 850

Annan CPU-släpp från Intel?

Det har inte ens gått två veckor sedan Intel “släppte” sin 1GHz Pentium III i begränsade kvantiteter för utvalda OEM-tillverkare och idag är de tillbaka med ännu en processorlansering. Fler än ett fåtal medlemmar i branschen har blivit äcklade av det nuvarande tillståndet i CPU-industrin, särskilt med den klockhastighetsstrid som pågår mellan Intel och AMD.

Om du kommer ihåg så var Intels 1GHz Pentium III-meddelande ett direkt svar på AMD:s 1GHz Athlon-meddelande bara två dagar tidigare. Behöver du bevis för att det var ett direkt svar på det tillkännagivandet? För till skillnad från AMD, som lanserade 900 och 950MHz Athlon-delar vid sidan av sina 1GHz-chips, hoppade Intel direkt från Pentium III 800EB till de nya 1GHz-delarna och lämnade en enorm lucka i klockhastighet, något som är helt oregelbundet för Intel.

1GHz Pentium III lanserades tidigare än väntat, men trots det valde Intel att hålla sig till sitt releaseschema för resten av sin Pentium III-linje eftersom dessa processorer, till skillnad från 1GHz-processorerna, skulle göras tillgängliga för allmänheten , inte bara Dell, HP och IBM.

För att fylla gapet mellan Pentium III 800EB och Pentium III 1GHz fortsätter Intel med lanseringen av deras 850 och 866MHz versioner av Pentium III-processorn.

För första gången sedan Q3-99 kommer Intel att släppa en Pentium III CPU utan att pressa AMD att släppa en konkurrerande produkt. Varför? Eftersom AMD redan har tillkännagett sina 850 – 950MHz delar och därmed kompletterar sin Athlon-linje med totalt 11 processorer som körs på 500MHz hela vägen upp till 1GHz i 50MHz steg.

I huvudsak håller Intel på att komma ikapp med dessa två delar som tillkännages idag.