Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Pentium III 1,2 GHz 0,13 mikron Tualatin: Framtidens Celeron

Det var nästan exakt ett år sedan som Intel släppte den första Pentium III som körs på 1,13 GHz. Genom de idoga ansträngningarna av Dr Thomas Pabst från Toms hårdvara och samarbetet mellan AnandTech och Kyle Bennett från HardOCP, upptäcktes det att 1,13 GHz Pentium III-processorn inte var lämpad för release. De tre detaljprocessorerna som skickades ut till alla tre ovannämnda webbplatser kunde inte köra de mest ansträngande testerna utan att misslyckas med att slutföra minst en av dem. Detta ledde så småningom till att Intel återkallade de mindre än 200 1,13 GHz Pentium III-processorer som gjorde det i händerna på kunderna.

Sedan dess har Intel inte ens försökt att återlansera 1,13 GHz Pentium III. Det som var så svårt med att slå 1,13 GHz var att Pentium III:s arkitektur, i kombination med 0,18 mikron tillverkningsprocessen som den producerades under, inte kunde köras tillförlitligt vid 1,13 GHz. Det enda sättet för Intel att komma runt den begränsningen skulle vara att finjustera processorns arkitektur ytterligare (liknande AMD:s Athlon 4 vs. Athlon-kärnor) eller att minska kretsstorleken på processorn och på så sätt bana väg för högre klockhastigheter. Med Pentium III avsedd att ersättas av Pentium 4, var det enda vettiga att göra att flytta Pentium III till en mindre kretsstorlek, tack vare Intels tillverkningsprocess på 0,13 mikron.

Historiskt sett har Intel till en början introducerat nya CPU-teknologier och tillverkningsprocesser på marknader med mycket låg volym, och sedan, efter att ha fulländat teknologierna, anpassat dem till mer massproduktionssegment. Detta leder till att de flesta nya teknologier introduceras först i mobil- eller serversegment och senare filtreras ner till desktopmarknaden. Ett exempel på detta skulle vara Intels 0,13-mikron-process som gjorde sin debut i det marknadssegment med lägsta volym som Intel möjligen skulle kunna producera en x86-processor för: den mobila Pentium III-marknaden.

Den 0,13-mikrons mobila Pentium III är känd som Pentium III-M och den är baserad på Intels nya 0,13-mikron Pentium III-kärna, internt känd som Tualatin. Tualatin-kärnan ersätter den 0,18 mikron Coppermine-kärnan som introducerades i oktober 1999.

Även om Intel i första hand var avsett för den mobila marknaden, gjorde två andra versioner av Tualatin-kärnan på 0,13 mikron; en avsedd för desktopmarknaden och en för servermarknaden. Desktopversionen heter fortfarande Pentium III medan serverdelen går under namnet Pentium III-S. För att skilja 1,13 GHz Tualatin från den misslyckade 1,13 GHz Pentium III är den märkt som en Pentium III 1.13A.

Det vi tittar på idag är den stationära Tualatin-processorn. Denna CPU har en hel del betydelse inte bara för att det är Intels första 0,13 mikron stationära processor, utan också för att denna kärna så småningom kommer att ligga till grund för nästa generations Celeron.