Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Pentium 4 3,2 GHz – The Real Slim Shady

För ungefär en månad sedan släppte AMD sin Athlon XP 3200+ baserad på Barton-kärnan. Även om den bara överträffade 3000+ med magra 34MHz, hade den nya processorn ett mycket högre modellnummer tack vare AMD:s övergång till en 400MHz FSB. Granskningsgemenskapen var enhälligt överens om att processorn inte förtjänade sitt betyg på 3200+, men ingen var lika upprörd över AMD:s modellnummer än folket på Intel.

Ända sedan introduktionen av AMD:s modellnummersystem har Intel dragit i håret – försökt få resten av marknaden att se saker som de gör. I början av Athlon XP var modellnumren ganska konservativa som du kanske minns. Även om AMD alltid insisterade på att modellnumren användes för att jämföra Athlon XP med den gamla Thunderbird-kärnan, var det ingen som verkligen köpte det – modellnumren var utformade för att dra paralleller mellan Athlon XPs och högre klockade Pentium 4s. Tillbaka i de tidiga dagarna var Pentium 4 inte alls lika konkurrenskraftig som den är idag och AMD:s modellnummer verkade vara ett fynd – en Athlon XP 1800+ skulle överträffa en 2,0 GHz Pentium 4 för det mesta – vilket ifrågasätter AMD:s betyg verkade dumt.

Spola framåt till idag och bilden har förändrats avsevärt; Intels Northwood-kärna har varit ganska framgångsrik och är nu ihopkopplad med funktioner som en 800MHz FSB och Hyper Threading. Slutresultatet är att medan AMD en gång var väldigt konservativa med sina modellnummer, verkar de nuförtiden mycket mer liberala. Så vad är grejen? Riktmärkena talar för sig själva och alla kommer lätt att ta reda på om en 3200+ kan konkurrera med en 3,2 GHz Pentium 4 snart nog, så varför allt krångel?

Även om folk i det här samhället tenderar att glamma över marknadsföringsfånigheter, är de miljoner som vi sörjer för bara en procentandel av det totala antalet datoranvändare där ute. Det som Intel fruktar mest är att din genomsnittlige Joe går in i en datorbutik och nu ser en billigare, “likvärdig presterande” Athlon XP 3200+ bredvid en Pentium 4 3.2 och gör det självklara valet. Således har Intels korståg mot AMD:s modellnummer fortsatt, till viss nytta – efter otaliga försök börjar recensenterna utvärdera Athlon XP inte bara på dess relativa prestanda till Pentium 4 utan också på fördelarna med AMD:s modellnummer.

Vi straffade AMD när de först introducerade marknadsföringsplanen för Athlon XP, men har sedan dess varit relativt tysta i ämnet. För oss är ni alla smarta nog att bestämma vad ni ska köpa och vad ni ska rekommendera till de mindre benägna. Om du lägger ner din tid på att läsa igenom, förstå och lära dig av våra recensioner kan du helt enkelt komma till dina egna slutsatser. Ja, AMD behöver uppdatera sin benchmarking-svit, ja, Pentium 4 har fortsatt att dominera i prestanda och som du kommer att se i slutet av denna recension, ja, 3,2 GHz Pentium 4 är märkbart snabbare än Athlon XP 3200+.

Med det ur vägen, låt oss prata teknik, ska vi?