Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Pentium 4 3.0C – Den första 800MHz FSB-processorn

Vi har nämnt tidigare att Intel inte har några avsikter att höja klockhastigheten på deras Pentium 4-processor nämnvärt förrän under andra halvan av detta år då de introducerar den första 90nm Prescott-kärnan. Övergången till 90nm kommer att ge mindre, snabbare och svalare transistorer som kommer att möjliggöra klockhastigheter över 3,2 GHz med relativ lätthet (jämfört med den nuvarande 130nm kärnan), men tills dess förlitar sig Intel på förbättringar på plattformen för att hålla prestanda konkurrenskraftig.

Idag har vi sett lanseringen av Intels helt nya flaggskeppschipset – 875P (tidigare känd som Canterwood); vid sidan av 875P, introducerar Intel sin senaste flaggskeppsprocessor för stationära datorer – Pentium 4 C. C betecknar 800MHz FSB-stöd, ungefär som B-designat 533MHz FSB-stöd i början av de första 533MHz FSB Pentium 4-processorerna.

Så småningom kommer C-beteckningen att försvinna, men vi har fastnat för det initialt för att ta bort all förvirring när kunder ser två identiskt klockade processorer med olika FSB-frekvenser. Du behöver faktiskt inte ta itu med den förvirringen på flera veckor till, eftersom den första och enda 800MHz FSB Pentium 4-processorn som släpps vid denna tidpunkt inte överlappar klockhastigheten med någon annan Pentium 4.

Den första 800MHz FSB-processorn från Intel är Pentium 4 3.0C som, som du säkert kan gissa, körs på en jämn 3GHz – bara 66MHz mindre än den tidigare mästaren. Det kommer att komma andra 800MHz FSB-processorer, både lägre och högre klockade än dagens 3.0C, men för närvarande är detta allt som Intel introducerar.

Förutom stöd för 800MHz FSB kommer dessa nya C-processorer att ha Hyper Threading (HT) och säljas för en liten premie ($20 – $40) över andra icke-HT Pentium 4:s tack vare den förbättrade prestandan som HT tillhandahåller.

Vi har redan tillhandahållit en hel del information om plattformen som Intel lanserar med Pentium 4 3.0C, så se till att läsa vår 875P-recension för att få detaljerna innan du fortsätter med denna recension.