Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Pentium 4 2.0GHz: Klockan slår två

Under de nio månaderna sedan dess introduktion har Pentium 4 ökat i klockhastighet över 40 %. Idag tar Intel ett enormt steg framåt i allmänhetens ögon som den första mikroprocessortillverkaren att erbjuda en x86 CPU klockad till 2,0 GHz. I AnandTech-läsarnas ögon vet vi att dagens lansering inte omger några arkitektoniska förbättringar av Pentium 4-kärnan utan är mer marknadsföring än något annat.

För över ett år sedan slog AMD Intel för att nå den tidigare mycket säljbara 1GHz klockhastigheten. Medan både AMD Athlon och Intel Pentium III nådde 1GHz inom några dagar efter varandra, var det bara Athlon som var tillgängligt i slutet av den månaden. Snabbspolning till i dag, på samma tid som Intel har kunnat uppnå en 40% ökning av klockhastigheten har AMD kunnat ta Athlon från 1,2 GHz till 1,4 GHz, en ökning med 16%. Är AMD Athlon sämre än Pentium 4?

Absolut inte. Jämförelsen ovan är främst för att visa dig meningslösheten i klockhastighetsbaserade prestandajämförelser. När du handlar inom en viss processorfamilj som Pentium 4 eller Athlon, kan jämförelser av klockhastigheter ge dig en uppfattning om relativ prestanda; det råder ingen tvekan om att en Pentium 4 som kör på 1,8 GHz är snabbare än en Pentium 4 som kör på 1,6 GHz. När man gör jämförelser mellan familjer av processorer är klockhastigheten inte det enda sättet att se på prestandabilden.

Hur mycket arbete processorn kan göra på en enda klockcykel, mätt i Instructions Per Clock (IPC), spelar lika stor roll som klockhastigheten. Samtidigt skulle det inte vara så meningsfullt att mäta en processors prestanda i IPC heller eftersom en CPU som kan ha en genomsnittlig IPC på 5 instruktioner per klocka men ändå bara kan köra på 50MHz inte skulle vara snabbare än en CPU som klarar ett genomsnitt IPC på 1,5 instruktioner per klocka men kan köras vid 1 GHz. Kombinationen av IPC och klockfrekvens avgör CPU:ns verkliga prestanda.

Från våra tidigare artiklar om Pentium 4-arkitekturen förklarade vi att Pentium 4 inte kan utföra lika många instruktioner per klocka som en Athlon. Pentium 4 förlitar sig också på korrekt användning av mer eleganta funktioner som dess Trace Cache och SSE2 för att nå toppprestandanivåer. Skillnaden i IPC gör främst klockhastighetsjämförelser mellan Pentium 4 och Athlon värdelösa. Detta slutar med att fungera som ett tveeggat svärd för AMD och Intel. Å ena sidan tillåter det AMD att säga att deras processor är snabbare än Pentium 4 (på klocka för klocka). Å andra sidan ställer det också frågan om de högre klockhastigheterna som Pentium 4:s arkitektur tillåter att den så småningom kan överträffa Athlon. Kom ihåg att du inte bara kan titta på IPC eller klockhastighet; kombinationen av de två utgör processorns prestanda.

Om majoriteten av marknaden förstod detta koncept skulle klockhastigheten inte väga så mycket som den gör för närvarande. Tyvärr utgör samhällen som AnandTech bara en liten andel av den totala marknaden. För majoriteten av individerna där ute som inte har tid eller resurser att forska, är CPU-klockhastigheten den primära avgörande faktorn för prestandan hos två system. Med Pentium 4 som nu körs på 2,0 GHz är AMD helt klart i underläge när det kommer till klockhastighetsracet. Uppgiften för oss idag är dock att ta reda på om AMD är i underläge när det kommer till prestandaracet.