Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel IDF-rapport #3 – Itanium

Våren 2000 Intel Developer Forum är definitivt inriktat på ett tema att starta en ny familj av processorer, och det som är så intressant med det hela är att Intel i slutet av detta år kommer att ha lanserat helt nya medlemmar i alla deras processorfamiljer.

Medan den låga delen inte kommer att se något mer än en uppdaterad Celeron-plattform, kommer prestandadatorerna, servrarna och arbetsstationerna att dra nytta av fördelarna med Intels uppdaterade IA-32 och helt nya IA-64-arkitekturprocessorer.

IA, en av Intel myntad akronym som står för Intel Architecture, är en term som används för att definiera den klass av Intel-processorer som vi har att göra med. Till exempel är 32-bitars Willamette som vi pratade om i vår första IDF-rapport i tisdags en medlem av IA-32-familjen.

Som många av er redan vet började Intel prata om sin första IA-64-processor, som då var känd som Merced, för ganska länge sedan. Merced, som klassificeringen som en IA-64-processor indikerar, skulle vara Intels första 64-bitars processor och har varit samtalsämnet här, även om den nu är känd som Itanium-processorn.

Medan de flesta AnandTech-läsare fokuserar på vad Intel kallar, prestanda-PC-segmentet och den resulterande Athlon vs Pentium III-jämförelsen som dyker upp där, är Intel bekymrad över mycket mer än att konkurrera på en stationär nivå. Intel är för närvarande positionerat som ledande inom CPU-branschen. Även om AMD nyligen har gett dem en hel del konkurrens med Athlon, är faktum att de flesta x86-arbetsstationer och -servrar fortfarande till övervägande del är Intel-baserade.

Vi pratade med en Intel-anställd om exakt vad denna störtflod av produktmeddelanden och demonstrationer egentligen handlade om. Och hans svar var definitivt intressant, i grunden sa han att Intel är angelägen om att se till att Internet som helhet körs på de snabbaste datorerna, inte bara hemanvändare. Intels syn på Spring IDF 2000 är mycket mer global än vi har sett från dem eller någon av deras konkurrenter tidigare.

Istället för att fokusera på att konkurrera enbart på skrivbordsmarknaden, ett område vi ofta uteslutande tittar på, är Intels planer att se till att hela webbcommunityt som helhet flyttas till nästa nivå av processorer. Detta innebär att inte bara hemanvändarna kör nästa generations IA-32-processorer utan de webbplatser som de besöker och databaserna som de interagerar med kör de senaste IA-32 och potentiellt IA-64-processorerna.

Ur perspektivet av MCAD, 3D-visualisering och andra professionella användare försöker Intel erbjuda dem mer robusta lösningar med sina nya IA-32- och IA-64-processorer som skulle kunna hantera de komplexa konstruktioner som dessa användare arbetar med på en dagligen. Intel berättade till och med att en av kunderna för deras IA-64-processor är Intel själva. När man designar nästa generations processorer växer den beräkningskraft som krävs för att visa och manipulera processorlayouten avsevärt i en takt som så småningom kommer att resultera i behöverenligt Intel, för flytten till en IA-64-plattform.