Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel har enligt uppgift säkrat majoriteten av TSMC: s 3nm produktionskapacitet

Ryktkvarn: Intel har enligt uppgift säkrat majoriteten av TSMC: s 3nm processnodkapacitet för nästa år och sägs använda tekniken för att skapa tre nya processorer och en GPU. Om det är sant skulle ett sådant drag sätta press på konkurrenterna AMD och Apple, som förlitar sig på halvledarjätten för sina marker.

Enligt den kinesiska publikationen UDN förväntas produktionen med 3nm -noden starta under andra kvartalet nästa år, och massproduktionen kommer att börja i mitten av 2022. Produktionskapaciteten förväntas nå 4000 skivor i maj 2022 och så småningom nå 10 000 skivor per månad.

Rapporten tillägger att Intel kommer att trycka på TSMC: s 18b Fab på 3nm -processnoden för fyra av sina kommande produkter: tre processorer och en GPU. När det gäller den förra är dessa icke-konsumentprocessorer, troligen nästa generations Xeon, utformade för server- och datacentermarknaderna.

Intel har redan sin egen fabrik och tillåter andra företag, inklusive Qualcomm och Amazon, att använda sin nuvarande och planerade tillverkningskapacitet som en del av sitt IDM 2.0 -initiativ. VD Pat Gelsinger tillkännagav nyligen att företaget skulle bygga en mega-fab på 120 miljarder dollar som kan jämföras med en “liten stad” på en ännu inte bestämd plats i USA. Men det är troligt att företaget kommer att använda både sin egen fabrik och TSMC: s för tillverkning av olika kaklade formar för den flerkakelbaserade designen i Intels kommande chips.

En annan fördel ur Intels synvinkel är att fånga TSMC: s 3nm produktionskapacitet kan hindra AMD: s och Apples planer för sina egna 3nm chips. AMD har redan kämpat för att säkra tillräckligt med 7 nm chips från TSMC för sina grafikkort och Ryzen -processorer – mycket av produktionskapaciteten på den noden har tilldelats PS5/XBSX -konsolerna – och den vill inte upprepa situationen med 3nm.