Intel förnekar rykten om prissänkningar i serverchip

Intel har förnekat rapporter om att det har sänkt priset på sina Xeon -chips i ett försök att stärka sin position på servermarknaden.

I tal med TechRadar Pro sa en talesperson för Intel att företagets server -CPU: er alltid har varit konkurrenskraftiga priser, men det finns inga specifika planer på att erbjuda rabatterade priser.

Ryktet verkar ha härrör från en DigiTimes -rapport som föreslog att halvledarjätten skulle göra ändringar i sina prissättningsplaner i ett försök att avvärja konkurrensen från AMD, vilket har gjort betydande vinster på CPU -marknaden på senare tid.

Ryktet om Intel -serverchip

Även om prissänkningsrykten visade sig vara falska, kommer Intel ändå att hoppas att stärka sin position på servermarknaden när den slår en ny väg under nya VD Pat Gelsinger.

Marknaden är av särskilt strategisk betydelse på grund av friktionen som ingår i att byta från infrastruktur baserad på Intel-processorer till AMD-processorer och vice versa. Med andra ord, när en kund är inlåst i ekosystemet, skulle det ta ett betydande prestationshopp eller prisfall för att stimulera en växling.

Företaget drar fördel av ett par distinkta fördelar jämfört med sin rival: skala och egen tillverkningskapacitet.

Till skillnad från AMD är Intel en integrerad enhetstillverkare, vilket innebär att företaget både designar och tillverkar sina halvledare internt. Medan AMD är beroende av TSMC: s övertecknade 7nm tillverkningsprocess, har Intel mycket hårdare kontroll över sin egen leverans.

Det finns också en enorm inkomstskillnad mellan de två företagen (Intel tog in 77,9 miljarder dollar 2020, medan AMD genererade jämförelsevis små 9,7 miljarder dollar) och Intel har en mer mångsidig samling av inkomstströmmar. Denna finansiella eldkraft ger Intel ett ytterligare mått på frihet och flexibilitet som inte är tillgänglig för sin konkurrent.

Naturligtvis kommer Intel att titta på AMDs tår på GPU -marknaden också, potentiellt både i ett datacenter och i ett konsumentmässigt sammanhang. Intel Arc, företagets första rad med diskreta grafikkort, kommer att skapa en stor uppståndelse när det debuterar i början av nästa år.

Relaterade Artiklar

Back to top button