Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Dual Core Performance Preview Del I: First Encounter

Jag var i Austin och besökte AMD när jag såg e-postmeddelandet – Intel förberedde ett system med dubbla kärnor som skulle skickas ut för en förhandsvisning. Det var i onsdags, maskinen kom i fredags, och dagens måndag; det behöver inte sägas att det har varit en hektisk helg.

Denna typ av recension är den första för Intel. För det mesta finns det inte i Intels ordförråd att göra en officiellt godkänd förhandsvisning med prestandariktmärken. Ta inte lätt på den här möjligheten – det här är en enorm förändring i tänkandet och genomförandet hos Intel.

Gör inga misstag, Intel släpper inte officiellt sina dubbelkärniga stationära processorer idag; detta är bara en förhandstitt. Intels linje med dubbla kärnor är fortfarande på väg att släppas någon gång under april-juni tidsram. Intel kommer att slå AMD genom att först ta med dubbla kärnor till skrivbordet, medan AMD kommer att göra samma sak med Intel i server-/arbetsstationsvärlden. Vi har fortfarande ingen aning om faktisk tillgänglighet när dessa marker lanseras officiellt. Kom ihåg att alla första generationens chip med dubbla kärnor i princip är dubbelt så stora som sina motsvarigheter med en kärna – vilket innebär att de belastar tillverkningen dubbelt så mycket. Intel, med totalt 11 fabs, är i en bättre position att absorbera denna påverkan än AMD, men båda har papperslanserade produkter i det förflutna, så det går inte att säga vilken väg dual core-krigen kommer att gå initialt. Allt vi kan säga vid det här laget är att vi har sett delar med dubbla kärnor från både AMD och Intel köra i full leveranshastighet, och Intel var först med att ge oss ett recensionsexempel för denna förhandsvisning.

Klockhastighetsracet är över, både AMD och Intel har kastat in sina handdukar, och nu är det dags att byta till dual core. Intel har varit extremt tillmötesgående med sin färdplan med dubbla kärnor, och för de som inte är så bekanta med den, här är en titt på de kommande 24 månaderna från Intel:

De gröna staplarna har dubbla kärnor, de blå är en kärna. Nog sagt.