Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Developer Forum Hösten 2003 – Dag 1: Vi presenterar Pentium 4 Extreme Edition

Intel tillkännagav just sin första mikroprocessor riktad mot spelmarknaden – Pentium 4 Processor Extreme Edition. Extreme Edition kommer att finnas tillgänglig under de kommande 30 – 60 dagarna och kommer att köras på 3,2 GHz.

Den största förbättringen av Extreme Edition jämfört med nuvarande Pentium 4 är inkluderandet av en on-die 2MB L3-cache. Denna on-die L3-cache är utöver 512KB L2-cachen, vilket ger Extreme Edition totalt 2,5 MB on-die-cache. Observera att denna är identisk med Xeon MP (Gallatin) kärnan, förutom att vi pratar om en CPU som körs på 3,2 GHz och har en 800MHz FSB.

L3-cachen på 2 MB tar Northwoods 55 miljoner transistorer och ballonger den till otroliga 169 miljoner transistorer. Vi kommer att ha lite benchmarking-tid med Extreme Edition mycket snart…

Intels beslut att lansera den här processorn en vecka innan AMD:s lansering av Athlon 64 borde ge dig en indikation på vilken prestanda AMD erbjuder under spelmiljöer. Integreringen av en L3-cache kommer att dölja några av latenserna för att gå till huvudminnet, liknande vad AMD:s on-die-minneskontroller gör jämfört med konventionella PC-plattformar. Tyvärr ökar en så stor L3-cache processorns formstorlek avsevärt, vilket kommer att återspeglas i priset. Med tanke på priset på AMD:s kommande Athlon 64 FX, förväntar vi oss att 3,2 GHz Pentium 4 Extreme Edition kommer att prissättas därefter. Vi hör att processorn kommer att kosta runt $740 i 1 000 enhetskvantiteter. Du kan förvänta dig att system baserade på Extreme Edition-processorn kommer att släppas i november, men Intel kommer inte att följa upp med förpackade processorer förrän i början av nästa år. Du kommer förmodligen att se några OEM-processorer till försäljning under de närmaste 30 dagarna eller så.

Intel demonstrerar Pentium 4 Extreme Edition

Med tanke på tidpunkten för Prescotts release skulle vi säga att denna CPU definitivt är en förebyggande attack mot AMD:s Athlon 64. Låt kriget börja…

Intel demonstrerar Pentium 4 Extreme Edition