Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Developer Forum Conference – våren 2001: Del 1

För närvarande är Intel långt ifrån den mest populära CPU-tillverkaren bland entusiaster. Under Pentium II och Celerons dagar, när AMD:s hårdaste konkurrens var AMD K6-X-serien av processorer, var samhället definitivt mycket mer uppskattat av Intel-processorer. Om vi ​​tittar på statistiken från vår System Rigs-databas för AnandTech Forums-användare ser vi faktiskt att det fortfarande finns 13 % fler användare som kör Intel-processorer än det finns med AMD-processorer.

Detta är inte för att misskreditera vad AMD har kunnat göra med Athlon. Hade Athlon inte varit den succé som den är idag, skulle det gapet på 13 % ha ökat avsevärt. I kombination med den försvagade Intel-produktlinjen mot slutet av 1999 och Pentium 4:s svaga prestanda i dagens applikationer och riktmärken, är det inte förvånande att AMD har varit valet av många på sistone.

På årets Spring Intel Developer Forum Conference var tonen av en helt annan karaktär än vad vi har sett på IDF under de senaste sessionerna. Under loppet av den här artikeln kommer du inte bara att lära dig om en del mycket intressant teknik från Intel för användning på servermarknaden, utan du kommer också att se deras planer för DDR SDRAM och RDRAM, en styrkrets med 6,4 GB/s minnesbandbredd, återkomst av Memory Translator Hub och mycket mer.

En annan typ av IDF

Om du kommer ihåg den här tiden för ett år sedan, var det mycket aktivitet på IDF eftersom Pentium 4, som då gick under kodnamnet Willamette, först avslöjades för allmänheten. Vi fick chansen att se den första glimten av hur en 1,5 GHz-processor såg ut och vi blev chockade över det faktum att Willamettes Integer-enheter skulle fungera med dubbelt så hög frekvens: 3GHz.

Senare samma år släpptes Pentium 4 och även om den erbjöd klart avancerad teknik på papper skulle den inte fungera bra i någon av dagens applikationer och spel. En lägre klockad Pentium III eller Athlon skulle lätt övertrumfa Pentium 4 även när den senare kördes med en 25% högre klockhastighet. Men att fälla en dom om Pentium 4 var inte så enkelt som vi ursprungligen trodde.

Det råder ingen tvekan om att prestandan för Rambus DRAM (RDRAM) på Pentium III-plattformen i bästa fall var dålig. Att inse att Pentium 4 faktiskt gynnades av RDRAM hjälpte oss att förstå exakt varför Intel drev på för RDRAM så tidigt, även om Pentium III inte kunde erbjuda den prestandaförbättring som både Intel och Rambus lovade. Pentium 4 är en helt annan best, dess 100MHz Quad-pumpade FSB håller processorn matad med data och att koppla den med en lika bandbredd och kraftfull minnesbuss är nödvändigt för att hålla dess prestandanivåer tillräckligt höga. Vi har redan illustrerat detta för inte så länge sedan i vår recension av VIA KT133A-kretsuppsättningen för att förklara varför prestandaförbättringen från DDR SDRAM på AMD 760 inte är så stor som vi skulle vilja tro.

På denna IDF var tonen definitivt mer lugnande. Det var mycket mindre marknadsföringshype kring showen och mer av en idé om att se mot framtiden. Pentium 4 har släppts och Intel kommer att öka produktionen av den snabbare än de någonsin har gjort tidigare. Och för första gången sedan AnandTech har besökt IDF fick vi verkligen en chans att se Intel fokusera på framtiden snarare än att försöka förklara varför nuvarande prestanda är som den är.

Det finns mindre hype för pressen att skriva om, men det finns faktiskt världens mer information och teknik att smälta. Låt oss börja.