Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Developer Forum 2007 – Dag 1: Nehalem, Intels GPU:er, 32nm och mer

Vi är medvetna om en speciell IDF i år, det är 10-årsjubileum av konferensen och Intel är förståeligt nog entusiastiska. Showen började med att Intels VD och koncernchef Paul Otellini gav oss en bred uppdatering om företaget och dess färdplan.

45nm: Enabler

Otellini bekräftade vad vi redan vet, att Intels 45nm-process kommer att möjliggöra att ge oss teknologier som integrerad grafik på processorer (liknande AMDs Fusion-strategi), octo-core processorer, system på ett chip-design och en mycket parallell x86-design som vi har lärt känna som Larrabee.

Intels integrerade grafik på 45nm tillkännagivande är inte något nytt, Intel berättade ursprungligen för oss att vissa versioner av Nehalem skulle vara tillgängliga med integrerad grafik och vi förväntar oss att se det

Silverthorne är Intels mycket enkla x86 system-på-ett-chip-design, som förhoppningsvis kommer att ta sig in i allt från smarta telefoner till digital-tv. UMPC:er kan också använda Silverthorne för särskilt mobila formfaktorer, vilket förhoppningsvis löser många av problemen med dagens UMPC:er.

32nm på rätt spår för 2009

Intel bekräftade att dess tillverkningsexpertis fortfarande är stark och att de fullt ut förväntar sig att introducera de första 32nm-produkterna 2009, bara två år från nu.

Som alltid, när du tar upp en ny process vill du först testa att tillverka enklare enheter och därför visade Intel upp en SRAM-wafer byggd på dess 32nm-process. Varje tärning på skivan hade en 291Mbit SRAM bestående av otroliga 1,9 miljarder transistorer.

Penryn-uppdateringen

Penryn kommer, vi har redan förhandsgranskat det och vi borde få mer prestandadata på mässan. Det officiella lanseringsdatumet är den 12 november och Penryn är den första av 20 mikroprocessorer som utvecklas på 45nm. Introduktionen i november kommer att vara för servrar och avancerade stationära datorer, följt av en mainstream-release under Q1 2008.

Intel bekräftade också att dess 45nm-processorer och 65nm-chipset som stöder dem kommer att vara halogen free samt Bly free.