Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Celeron 600 "Coppermine128"

Det verkar som om det har gått en evighet sedan Intel gjorde sitt första stora dyk in på lågpris-CPU-marknaden. 1998, vid Intels utvecklarforum, beskrev Intels vd Andy Grove vad som skulle vara ett stort steg för företaget, idén att tillämpa en enda processorkärnadesign på flera produktsegment på marknaden. Genom att göra detta skapade Intel effektivt vad de gillade att kalla “Basic PCs”, som vid den tiden hänvisade till datorer som varierade från $800 – $1200 i pris och gav “en basnivå av funktionalitet med begränsad utbyggbarhet för att möta kärnan behov och överkomliga krav som är gemensamma för många nya hem- och företagsanvändare.”

Det var samma dag, den 4 mars 1998, som Intel släppte ett nytt varumärke för sin kommande CPU som designades för detta “Basic PC”-marknadssegment, Celeron. En dryg månad senare gjorde Intel den officiella introduktionen av Celeron CPU vid 266MHz för ett pris under 200 $.

66MHz FSB Celeron introducerades samma dag som Pentium II fick 100MHz FSB-stöd från 440BX-kretsuppsättningen för 350- och 400MHz-delarna. Vid den tiden ägnades lite uppmärksamhet åt prestandafördelarna som 100MHz FSB-frekvensen gav jämfört med Celerons och äldre Pentium II:s 66MHz FSB-hastighet.

Genom att kombinera det faktum att Celeron använde den “långsammare” 66MHz FSB samt det faktum att de första Celerons inte hade någon L2-cache, försökte Intel verkligen skilja Celeron från sin Pentium II-bror. Intel ville inte att någon skulle använda Celeron som grund för ett högpresterande system eftersom det var vad Pentium II var till för och vinstmarginalerna på Pentium II var större än de var på Celeron.

Denna ursprungliga Celeron var en framgång bland hårdvaruentusiaster eftersom 266MHz Celeron lätt kunde nå upp till 400MHz genom att helt enkelt öka FSB-frekvensen från 66MHz till 100MHz. Vid 400MHz erbjöd Celeron spelprestanda som nästan var likvärdig med Pentium II 400, och därmed blev Celeron den idealiska spellösningen.

Utan L2-cache led Celeron otroligt mycket i riktmärken för affärs- och kontorsapplikationer och medan majoriteten av spelare njöt av Intels extremt överklockbara Celeron-lösning, kom Celeron att se väldigt under pari eftersom de flesta tidningar använder en kombination av affärs- och kontorsprogram för att mäta prestanda. Genom att ta bort L2-cachen från Celerons SEPP-kort kunde Intel sänka kostnaderna samtidigt som det skapade en tydlig prestandaskillnad mellan deras low-end (Celeron) och deras high-end (Pentium II) chips.

Trots att prestanda för affärsapplikationer inte är så stor sak, tvingades Intel fasa ut de cachelösa Celerons efter att ha nått 300MHz. Det var i augusti 1998 som Intel introducerade Celeron A vid 300 och 333 MHz. Celeron A förbättrade svagheterna hos den ursprungliga Celeron genom att integrera 128KB L2-cache som körs med kärnhastighet på själva processorn. Detta hjälpte Celerons affärsprestanda enormt utan att påverka prisnivån på processorn eftersom Celerons 0,25-mikron-process gjorde det möjligt för 128KB av L2-cache att integreras på Celerons tärning utan att nämnvärt öka kostnaden för CPU:n.

Celeron A introducerades för 19 månader sedan, och den har funnits med oss ​​sedan dess — fram till idag.