Intel avslöjar ny färdplan till 1 namometer, nyckelpartnerskap med Qualcomm | Betrodda recensioner

0 Shares

Intel har meddelat en reviderad färdplan för sina framtida kiselprocesser. Det kommer dock inte att förskjuta den långa försenade lanseringen av 7nm Rocket Lake-chipsets.

Under en “Intel Accelerated” -sändning på måndagen redogjorde Intel för hur de planerar att ta tillbaka sin krona på toppen av bearbetningsberget inom de närmaste fyra åren, efter att ha fallit bakom rivaler på senare tid.

På kort sikt betyder det de nya Alder Lake-processorerna, som kommer att byggas på den döpta Intel 7-noden, tidigare kallad “SuperFin Enhanced”.

Du kan bli förlåtad för att vara förvirrad här. Intel 7 kommer fortfarande att resultera i en 10mn processor. 7 min Rocket Lake-chips förväntas debutera 2023? Noden för dem kommer nu att kallas Intel 4. Har du det? Bra.

Om vi ​​går bortom det kommer Intels första transistorer under 1 nanometer (en enhet som kallas angström) i storlek. Denna nod kommer att kallas Intel 20A. Företaget förväntar sig att fastställa den slutliga designen för den nya arkitekturen 2024.

Dessa marker kommer att köras på energieffektiva RibbonFET-transistorer, som kommer att ersätta FinFET-arkitekturen som Intel har använt i ett decennium. Detta, säger Intel, kommer att få företaget tillbaka på toppen, från en gjuterikänsla, till 2025.

Det andra stora tillkännagivandet från Intel idag är att företaget har avslöjat partnerskap med Amazon och dess stora rival Qualcomm. Qualcomm kommer till exempel att använda 20A-chiptillverkningsprocessen för sina egna chips.

Amazon kommer också att använda Intels förpackningsteknik för att hjälpa till att sätta chipsen för användning i Amazon Web Services-datacenter. Intel säger att fler företag kommer att hoppa ombord med sina planer, inklusive några som traditionellt har ansetts vara konkurrenter.

“Det har varit många, många timmar av djupt och tekniskt engagemang med dessa två första kunder och många andra”, sa Intels vd Paul Gelsinger under webbsändningen.

0 Shares