Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel Arrandale: 32nm för bärbara datorer, Core i5 540M granskat

Clarkdale är den stationära processorn, men Arrandale är enbart för mina bärbara datorer. Arkitekturen är densamma som Clarkdale. Du har en 32nm Westmere-kärna och en 45nm-chipset på samma paket:

Tvåchipslösningen betyder mer för bärbara datorer eftersom det innebär att moderkort kan krympa. Tidigare var den här funktionen endast tillgänglig för OEM-tillverkare som använde NVIDIAs ION-plattform (eller GeForce 9400M som den en gång kallades). Detta är den första inkarnationen av Intels 32nm-process så den är inte riktigt så effektoptimerad som vi skulle vilja. De första vanliga Arrandale-processorerna är 35W TDP, jämfört med 25W TDP för de flesta tunna och lätta bärbara datorer baserade på mobil Core 2. Visserligen inkluderar 35W grafiken, men det kommer inte alltid att vara lägre total strömförbrukning (mer om detta senare) .

Arrandale-serien som lanseras idag är enorm. Intel lanserade 7 Clarkdale-processorer, men vi har 11 mobila Arrandale-processorer som kommer ut idag:

Arkitekturen liknar Clarkdale. Du får privata 256KB L2:or (en per kärna) och en enhetlig L3-cache för processorn. L3 är bara 3MB (som Pentium G9650) på Core i5- och Core i3-processorerna, men det är 4MB (som den stationära Core i5/i3) på den mobila Core i7. Förvirrad ännu? Jag måste erkänna, Intel tog på något sätt ett potentiellt enkelt namnschema och gjorde det onödigt komplext. Vi får även några lågspänningsdelar som har 18W TDP. De körs med låga standardklockhastigheter men kan turbo upp ganska högt.

Turbo är enormt viktigt här. Även om Clarkdales Turbo inte är direkt användbar, är TDP:erna tillräckligt låga i mobilen för att du verkligen kan öka klockhastigheten om du inte begränsas av kylning. Förmodligen kommer detta att tillåta dig att ha ultrahöga prestanda inkopplade lägen där din CPU (och fläktar) kan rampa upp så högt som möjligt för att få ut bra prestanda ur din bärbara dator. Lägg till en SSD och skillnaden mellan en stationär och en bärbar dator blev bara ännu mindre.

Arrandale har ett knep som Clarkdale inte har: grafikturbo.

GPU-bundna applikationer (t.ex. spel) kan tvinga CPU-delen av Arrandale till ett lågeffekttillstånd, och GPU:n kan använda det extra termiska utrymmet för att öka sin klockhastighet. Det här är en funktion som bara är mobil men det är början på vad som i slutändan kommer att vara svaret på att uppnå ett balanserat system. Måste bara få de där Larrabee-kärnorna på dö…

Chipset är ännu mer komplicerat på mobilsidan: