Intel Alder Lake flaggskeppsprocessor kanske inte ökar så snabbt som ryktfabriken hoppades

Intels Alder Lake-flaggskeppsprocessor är föremål för en ny läcka, med ett påstådd tekniskt prov som har setts med en maximal (enkärnig) Turbo boost på 5,3 GHz.

Spec-avslöjandet kom tillsammans med lite benchmarking-spekulation och upptäcktes på NGA.cn-forumet av den kända leaker @ 9550pro.

Se mer

QS, eller kvalificeringsprovet, för den påstådda Core i9-12900K visar en topphastighetshastighet på 5,3 GHz för fullkärnkärnor och 3,9 GHz för kärnor med låg effekt, men som ingenjörsmodell är denna CPU inte representativ slutprodukten.

Sätt din skeptiska hatt på här, för källan ser skissigare ut än vanligt och ger inga fasta bevis som skärmgrepp för benchmarking (vilket också är värderat; mer om det senare).

Så vi borde definitivt inte bli alltför ledsna av tanken att max Turbo kommer att vara 5,3 GHz, även om det är vettigt att det motsvarar flaggskeppet Rocket Lake (11900K).

Som Wccftech, som flaggade upp detta, rapporterar, chatter online indikerar en viss besvikelse över att ett tidigare rykte om en 5,5 GHz topphastighet för 12900K inte bärs ut här, men det verkar som en sträcka ändå (kom ihåg att Intel påstås klämma in sig många kärnor här: 16 för att vara exakt, även om hälften av dem är lågeffektiva för flaggskeppet).

Gracemont godhet

Naturligtvis handlar prestanda inte om råa klockhastigheter hur som helst. Arkitektoniska vinster lovar förmodligen något som en förbättring på 20% jämfört med Rocket Lake, och de “små” kärnor med låg effekt – som följer med de vanliga fullkraftkärnorna – kan hjälpa till att öka den totala prestandan avsevärt. Vi har hört det tidigare från den produktiva läckaren Moore’s Law Is Dead, och det här nya ryktet konstaterar också att “Gracemont” (energieffektiva) kärnor är “mycket kraftfulla” i sig (och inte bara något som kommer att vara användbart för bärbara datorer och batteribesparing).

Det är säkert en potentiell källa till spänning och benchmarking som tillhandahålls med denna läcka visar ett Cinebench R20-flerkärnigt resultat där 12900K överträffar det nuvarande AMD-flaggskeppet Ryzen 5950X med nästan 10%. Detta är dock faktiskt bara så mycket gissningar och bygger in en projicerad snabbare prestanda (och turbohastighet) än teknikprovet, vilket betyder att vi måste använda enorma nypa salt här.

En annan intressant punkt med detta Alder Lake-utsläpp är förstärkandet av rykten om att Windows 11 behövs för att få ut mesta möjliga av dessa hybrid-processorer, på grund av det förnyade operativsystemets schemaläggningsförbättringar som är utformade för att få ut det mesta av blandningen av stora och små kärnor.

Det kan också betyda att prestandan hos Alder Lake-kisel inte bara beror på själva hårdvaran utan också hur Microsoft kommer igenom när det gäller att ställa in Windows 11 för Intels nästa generations processorer. Med tanke på det, och det helt andra tillvägagångssättet med den stora LITTLE-stilarkitekturen, finns det många variabler när det gäller hur 12: e generationens processorer kommer att forma sig.

Intels Alder Lake-processorer förväntas dyka upp mot slutet av 2021, möjligen i slutet av oktober, även om ett annat rykte har pekat på november.

Dagens bästa bärbara erbjudanden

Relaterade Artiklar

Back to top button