Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel 925X/915: Chipset Performance & DDR2

Index

Introduktionen av nya processorer från Intel är alltid en mediahändelse, men lanseringen av nya Intel-chipset blir en stor händelse. Som den största aktören på chipsetmarknaden har innovationerna i Intels nya styrkretsar alltid ett djupgående inflytande, inte bara på Pentium 4-processormarknaden, utan på VIA, nVidia, SiS och andra konstruktioner för både Intel och AMD-processorer. Intel är mer än den största tillverkaren av styrkretsar, de är också måttstocken som varannan styrkrets och chipsettillverkare mäts med.

Med introduktionen av Entusiast 925X-kretsuppsättningen, känd som Alderwood under utveckling, och Mainstream 915-kretsuppsättningen, känd som Grantsdale, har Intel höjt insatserna ännu mer än vanligt. Vi ser inte bara nya styrkretsar, utan även en ny CPU-socket 775 som heter Socket T, en ny bussteknik som heter PCI Express, en ny grafikkortplats som heter x16 PCIe och en ny minnesteknik som kallas DDR2. Det är bara höjdpunkterna, eftersom vi också ser ytterligare förändringar kopplade till dessa teknologier – som nya kylflänsar, nya nätaggregat, högupplöst ljud och Matrix Raid. Senast Intel försökte göra en sådan stor förändring i PC-arkitekturen var introduktionen av Pentium 4 och Rambus-minne. Historien visade att Rambus var ett misslyckande på marknaden, men resten av tekniken hittade så småningom sin väg in på den vanliga datormarknaden. Förändringarna i denna omgång är ännu mer djupgående på ytan än Rambus-introduktionen, eftersom de innebär ännu fler arkitektoniska förändringar. Detta är de största förändringarna på datorn på över ett decennium.

Allt detta innebär att Intel planerar att ändra nästan allt med din PC. Med alla nya slots, uttag, kringutrustning och kontakter tittar vi närmare på om det nya också innebär förbättrad prestanda. Hur presterar 925X jämfört med 875P? Vilka är prestandaskillnaderna i 925X och 915 chipset? Fungerar DDR2 verkligen bättre än DDR?